Vama Buzăului se află la 50 de kilometri de Braşov, într-o depresiune intramontană, aproape de Munţii Ciucaşului. Comuna, aşezată acolo unde munţii sunt mai fragmentaţi și mai înguşti, având altitudini joase, acolo unde trecătorile se succed, unele după altele deschizând spre inima Transilvaniei mai multe drumuri, oferă ceea ce ai nevoie mai mult: linişte şi lipsa traficului rutier.

Peisaj în Vama Buzăului

Iată cum ajungi în Vama Buzăului: pe drumul național 10 Brașov – Buzău în orașul Întorsura Buzăului, sat Brădet schimbați direcția către Vama Buzăului pe drumul județean 103A.
La ieșirea din localitatea Acriș, pe partea stângă a drumului, se află Rezervația naturală „Valea Zimbrilor„.

Peisaj în Vama Buzăului

De precizat este că Vama Buzăului este un paradis al drumeţiilor montane, un peisaj de excepţie în care Urlătoarele îşi au un loc de cinste. O înşiruire de cascade de apă, o perdea străvezie ce se scurge tumultuos printre stânci. Este locul în care ia naştere râul Buzău.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului – râul Dălghiu

Dacă dorești ca plimbările şi cunoaşterea să fie complete, poţi alege drumul Buzăului, spre barajul de la Siriu sau spre Munţii Siriului sau să treci Ciucaşul spre Cheia sau Săcele. Posibilităţile de drumeţie sunt nenumărate.

Vă propunem 3 pensiuni din Vama Buzăului pentru vacanța de Rusalii:

Pastel Chalet 

Pastel Chalet, Vama Buzăului

Pastel Chalet este locul unde timpul se oprește, locul unde trăiești momente pentru suflet. Se află în inima naturii, în Parcul Natural Ciucaș.

Peisaj în apropierea Pastel Chalet

Pastel Chalet are 15 camere care sunt distribuite în trei corpuri: Chalet Romantic, Chalet Charm, Chalet Cosy. Indiferent de camera sau corpul de clădire ales, vei constata că fiecare are o atmosferă unică. Aici, cu siguranță, vei avea un sejur de neuitat, departe de agitația si freamătul cotidian.

Citește mai multe despre Pastel Chaletaici.

Gospodăria lui Nea Ion

Gospodăria lui Nea Ion, Vama Buzăului

Locația este rustică și încărcată de istorie. Amplasarea pensiunii este la limita dintre pădure si localitate într-un cadru natural deosebit.  Aici, timpul pare că a rămas pe loc.

Podeț peste apă aflat în fața pensiunii Gospodăria lui Nea Ion

Pensiunea poartă numele unui bun gospodar din Vama Buzăului, Ion Anghel, din pacăte decedat. Acesta a fost apicultor, tâmplar și vânător. Soția sa, Maria, o croitoreasă iscusită, trăiește și este o adevărată mină de aur, putând povesti despre viața trecută, de aici, din sat, despre îndeletnicirile țăranilor din zonă.

Citește mai multe despre Gospodăria lui Nea Ionaici.

Casa Mariflor

Casa Mariflor, Vama Buzăului

Pensiunea Casa Mariflor se află la limita dintre pădure si localitate într-un cadru natural deosebit. Pârâul din fața casei susură neîncetat iar liniștea de aici poate fi tulburată doar de ciripitul păsărilor.

În curtea pensiunii Casa Mariflor

Atmosfera de la pensiunea Casa Mariflor este călduroasă, camerele fiind confortabile, bucătăria tradițională sățioasă și gustoasă, iar gazdele primitoare și amabile.

Este o certitudine că aici, la Casa Mariflor, sejurușl devine de poveste atâta timp cât natura din jurul pensiunii te va ajuta la reîncărcarea bateriilor cu energie pozitivă.

Citește mai multe despre Casa Marifloraici.

Într-un weekend sau o mini-vacanță, aici, în Vama Buzăului, poți să faci un traseul spre Vârful Ciucaș sau altele trasee mai scurte, cum este cel către Cascada Urlătoare, poți să vizitezi Rezervația Valea Zimbrilor, ruinele capelei catolice, vechiul pichet de grăniceri sau tabăra de sculptură.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru