După ce ai trecut de minunile Polovragiului, ai făcut un popas pentru liniștea sufletească la Mănăstirea Polovragi și te-ai minunat de măreția și măiestria Oltețului în crearea Peșterii Polovragi și a celor mai înguste chei din Europa, trebuie neapărat să poposești într-un loc de poveste, într-un loc unde, parcă, s-a născut liniștea, un loc unde companie sunt cântările greierilor și trosnetul lemnelor în focul de tabără, Agropensiunea Eva din Baia de Fier.

Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Agropensiunea Eva este compusă din mai multe corpuri de clădire așezate pe Plai, o pajiște imensă la marginea pădurii ce duce către Șura Haiducilor.

Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Fiecare clădire poate fi considerată o pensiune de sine stătătoare, pentru că fiecare clădire se bucură de toate facilitățile de care ai putea avea nevoie.

Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Bucătăriile open space cu salon pentru servit masa, terasă amenajată, scară interioară și camere curate, frumos amenajate și organizate care, la fiecare pas, îți aduc aminte că te afli într-un loc plin de istorie și tradiție, Oltenia de sub Munte.

Bucătărie la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Aici, la Agropensiunea Eva, ai ocaza să deguști produse tradiționale de excepție preparate după rețete originale cu ingrediente obținute din fermă proprie sau de la producătorii locali.

Living și bucătărie la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Astfel, vei putea mânca un mic dejun tradițional sănătos și plin de vitamine, un prânz sățios din care nu lipsesc tradiționalele sarmale cu piftie sau o friptură bine rumenită în cuptorul din curtea casei tradiționale.

Living la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Dacă toate acestea nu te-au convins, atunci cu siguranță te va împinge curiozitatea să faci o tură cu Dorin la stânele din zonă și să servești o jintiță și tradiționalul tocan de oaie, apoi să deguști o ulcică cu vin la focul de tabără.

Living la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Tot cu Dorin ai ocazia să mergi cu ATV-ul la Șura Haiducilor sau la Peștera Muierilor, lăcaș plin de legende unde femeile s-au ascuns de cruzimea dușmanilor, locul unde s-a descoperit cel mai vechi craniu de femeie, datând acum mai bine de 30 000 de ani.

ATV-urile pregătite pentru explorarea zonei – Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Tot aici, vei putea admira Cheile Galbenului și locul unde râul Galbenul intră în peșteră pentru a sfredeli mai departe calcarul alb ca spuma laptelui.

Cameră la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Indiferent de unde ai veni și unde te-ai duce, Agropensiunea Eva te va aștepta binevoitoare, îmbrăcată în straie țărănești, cu mâncare tradițională îndestulătoare și sățioasă, și, mai ales, te va aștepta cu ospitalitatea caracteristică zonei.

Living la Agropensiunea Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Omul de bază, Dorin, este cel care te va face, cu siguranță, să revii ca prieten al acestor locuri și te va impulsiona să revii pentru a vizita ceea ce nu ai apucat să vizitezi în răstimpul petrecut aici la vizita precedentă.

În curtea Agropensiunii Eva , Baia de Fier, județul Gorj

Printre facilitățile oferite de Agropensiunea Eva se numără, bineînțeles, și accesul la internet disponibil printr-o conexiune wireless ce acoperă toată suprafața proprietății, loc de joacă pentru copii, terase și foișoare pentru relaxare și nu numai, locuri special amenajate pentru grătar și multă, multă liniște.

Agropensiunea Eva este locul ideal pentru vacanțele cu familia și copiii sau pentru sejururi cu prietenii, este locul ideal pentru a porni în explorarea naturii generoase în zona Baia de Fier.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru