La poalele Munților Ciucaș, în județul Brașov, se află Vama Buzăului. Casele, gospodăriile se întind de-a lungul râului Dălghiu, care se varsă în râul Buzău.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului

Am fost în zona localității Vama Buzăului de mai multe ori, dar, parcă, niciodată natura nu ni s-a arătat atât de frumoasă. Să fi fost dorința noastră de verde, de primăvară, să fi fost explozia de verde crud amestecat cu verdele înțelept al coniferelor,

Peisaj în Vama Buzăului, la Pensiunea Mariflor

să fi fost marea galbenă creată de păpădia din belșug ițită pe câmpurile verzi, să fi fost bobocii merilor ce stau să pleznească, să fi fost cerul de un albastru curat și pur pe care alergau nori pufoși sau, poate, pur și simplu, Vama este de o frumusețe ce animă orice suflet și exaltă orice imaginație.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului

Aici, în Vama Buzăului, am trăit senzația că, parcă, am deschis ochii pentru prima dată și am văzut frumusețea atât de curată a unui loc unde natura este cu adevărat generoasă.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului

În orice moment petrecut aici, oriunde întorceam privirea un tablou ne tăia respirația. Colinele acoperite de covoare verzi, verdele crud cu frunze proaspete și verdele închis ai acelor coniferelor, văcuțe liniștite ce pășteau răsfirate fiind pe pajiști sau mai sus, pe coline, turmele de oi ce păreau pete albe pe covorul verde, ape liniștite ce săpau, parcă de o veșnicie, în stâncă.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului

Aici, în Vama Buzăului, natura, în toată splendoarea ei, toarce fusul timpului într-un ritm care pentru vizitator pare veșnicie. Aici, timpul are timp. Timp pentru frumusețe, pentru culoare și vânt, timp pentru liniște și pace.

Peisaj în zona localității Vama Buzăului – râul Dălghiu

Comuna Vama Buzăului este o localitate curată, coșuri de gunoi fiind prezente peste tot, șoseaua principală este impecabilă. Ca și turist nu ai cum să te rătăcești deoarece sunt la tot pasul indicatoare care pun în valoare obiectivele turistice din zonă. Se vede o grijă deosebită pentru curățenia locurilor

Se recomanda ca fiind una dintre putinele zone cu poluare zero din Romania si toate proiectele facute in zona respecta aceste reguli, un lucru foarte important in contextul poluarii masive sau al constructiilor haotice din anumite zone.

Zona e foarte curata, sunt cosuri de gunoi la tot pasul, indicatoare turistice ce nu te lasa sa te ratacesti, banci din lemn pe care sa poposesti, locuri special amenajate pentru picnic si atractii turistice puse in valoare. Pe langa asta, peisajul e minunat, sunt dealuri inalte cu paduri colorate la inceput de toamna, paraiase curate, cateva pensiuni faine, fanete, gospodarii intinse, pastravarii si drumuri pietruite accesibile cu masina.

Peisaj în localitatea Vama Buzăului

Scurtă istorie

Prima atestare documentara a zonei a fost in secolul al XIII-lea. In trecatoarea Tabla Butii din Masivul Ciucas s-a construit, de catre Ordinul Cavalerilor Teutoni, o cetate, cunoscuta in documente sub numele de «Cruceburg» (Cetatea Crucii) si a fost folosita ca bastion de aparare si punct vamal de granita.

Dupa anul 1699, cand Transilvania a intrat sub dominatia Imperiului Habsburgic, Oficiul Vamal a fost coborat mai jos, pe cursul raului Buzau si astfel, dupa anul 1700, s-au asezat locuitori in jurul punctului vamal, dezvoltandu-se localitatea Vama Buzaului. Denumirea localitatii provine de la punctul vamal ce se afla in zona izvoarelor raului Buzau, pe trecatoarea dintre Transilvania si Tara Romaneasca.

Obiective turistice

Intr-un weekend sau o mini vacanta in Vama Buzaului, poti sa faci un traseul spre varful Ciucas ori altele mai scurte, poti sa mergi la Cascada Urlatoare, sa vizitezi Rezervatia Valea Zimbrilor, ruinele capelei catolice, vechiul pichet de graniceri sau tabara de sculptura. Nici nu trebuie sa planifici prea multe, doar mergi acolo si vei gasi indicatoare si panouri informative care sa te indrume.

hfhgfhf

Ture cu Bicicleta sau drumetie in zona, pe drumurile forestiere de pe vaile celor doua rauri din zona Muntilor Ciucas. Se poate ajunge cu bicicleta sau pe jos pana pe Varful Ciucas, la Muntele Rosu sau chiar in Cheia, pe malul Lacului Maneciu.

Site-ul oficial al comunei chiar iti oferta si o harta turistica interactiva cu trasee de hiking, trasee de bicicleta, obiective turistice si puncte de informare.

Castelele si Bisericile din Budila

Pe actualul teritoriu al comunei Budila se gasesc ruinele a 4 castele medievale baroce, numite Castelele grofilor de la Budila, ca vestigii ale evenimentelor istorice petrecute in aceasta zona: Castelul Mikes si Castelul Nemes (sec. XVIII), nefunctionale, cu o stare de uzura avansata; Castelul Beldi Pal (1751), functional, in curs de renovare, retrocedat fostilor proprietari si Castelul Beldi Laszlo (1731), functional, in curs de renovare si actualul sediu al Primariei Budila.

Tot la Budila pot fi admirate 4 biserici, dintre care Biserica Ortodoxa Veche ,,Sf.Nicolae’’ este monument istoric, in stare nefunctionala si in curs de renovare si 3 biserici in stare functionala: Biserica Ortodoxa Noua ,,Sf.Nicolae’’, Biserica Catolica si Biserica Reformata.

ghfh

Cazare în Vama Buzăului

Pastel Chalet 

In inima naturii, in judetul Brasov, la 5 km de primul sat, in Parcul Natural Ciucas, Pastel Chalet este locul unde timpul se opreste, locul unde traiesti momente pentru suflet. Poposeste pentru o clipa in aceasta lume de Rai din Tara Buzaielor si vei fi vrajit iremediabil de frumusetea magnetica a naturii. Aerul, oamenii, culorile, traditiile, miresmele si gusturile se vor impleti in fata ta pentru a-ti oferi un sejur de neuitat, departe de tot ce inseamna agitatie si freamat cotidian.

fghdfgh

Gospodaria lui Nea Ion 

O locatie incarcata de istorie atat prin asezamant, pastrarea traditiilor si a obiceiurilor stramosilor nostri, trairi ale oamenilor din satul romanesc, toate acestea facand ca timpul sa para ca a ramas pe loc.

Ea poarta numele unui bun gospodar din comuna, Ion Anghel (din pacate decedat) fost apicultor, tamplar si vanator, alaturi fiindu-i sotia lui Maria, o croitoreasa iscusita, care va poate povesti cum era viata aici in sat, care erau indeletnicirile taranilor in trecut, viata semenilor ei.

Urmasii celor doi au mostenit dragostea fata de frumusetea vietii la sat, fata de obiecte din gospodarie, din sat, vechi, autentice si au demarat acest proiect, ambitios de altfel, care sa ofere posibilitatea turistilor sa-si umple sufletul cu bucurii, de aduceri aminte pentru cei ce au gustat viata la tara, atunci cand le va calca pragul.

yuiytui

Casa Mariflor

Pensiunea se afla la limita dintre pădure si localitate într-un cadru natural deosebit. Paraul din fata casei ce susura  tulburând liniștea serii, ciripitul păsărelor, atmosfera călduroasă și confortabilă și nu în ultimul rând priveliștea oferită de natură, vă vor încărca cu energie pozitivă.

o vacantă pentru relaxare și odihnă, sau sărbătoriți un eveniment, la Casa Mariflor va așteaptă un sejur de poveste!

gfgf

Unde mancam?

Pe langa restaurantele pensiunilor de mai sus, care ofera adevarate experiente culinare, in Vama Buzaului exista un concept foarte bine inchegat, purtand denumirea sugestiva de “Gastro Local”. Mai exact, oamenii locului si-au transformat casele in mici restaurante, unde pregatesc mancare traditionala din ce au mai bun prin batatura, existand 6 Gastro Localuri in intreaga comuna.

fgdgdg

Aceste puncte gastronomice functioneaza dupa o regula simpla – cand sunt acasa gospodarii, mananca si turistii.

Chiar daca nu am mancat la toate aceste locuri, la Gastro Localul familiei Neagoe, de fiecare data cand am fost, am gasit feluri diferite, care au satisfacut chiar si gusturile celor mai mici pretentiosi.

ghghhg

Exista 6 astfel de Gastro Localuri iar gazdele isi dau toata silinta sa iti potoleasca foamea. Zacusca cu vinete sau cu ciuperci, salate felurite, ciorbe de porc sau supe de pui cu taitei, pomana porcului, carne la garnita cu muraturi asortate sau bulz ciobanesc, prajituri de casa cu fructe si nuca, depinde de norocul fiecaruia ce nimeresti in ziua in care ajungi in zona.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru