La granița dintre două masive muntoase, Parâng și Căpățânii, acolo unde Oltețul a măcinat necontenit stânca dură și a creat cele mai înguste chei din Europa, acolo unde Zamolxis și-a găsit sălașul, la Polovragi am găsit un colț de rai, Pensiunea Colț de Rai.

Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Am ajuns la Pensiunea Colț de Rai dimineața, când razele soarelui scăldau clădirea și curtea într-o lumină veslă, caldă, de sfârșit de primăvară. M-a întâmpinat doamna Alina, gazda mea, o persoană volubilă și luminoasă precum razele soarelui de dimineață. Imediat mi-a făcut o cafea și ne-am așezat la o vorbă, în foișorul acoperit de lângă locul de joacă.

Cele două foișoare de la Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Dacă tot ne-am așezat în foișor, am văzut că nu lipsea grătarul cu cuptor și plită pe lemne, iar în linie cu el un aragaz cu o chiuvetă, totul amenajat ca o bucătărie de vară de unde nu lipsea absolut nimic.

Foișor cu cuptor și grătar la Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Lângă foișor, dar tot în aer liber și acoperit, un spațiu pentru servit masa cu lavițe din lemn masiv și o masă la care pot sta cu lejeritate 12 persoane. Tot aici, lângă cele două foișoare, un loc pentru ceaun și vatra aferentă îți dădea de înțeles că aici se poate prepara mâncare la ceaun. Ulterior am aflat că, la cerere, doamna Alina poate prepara mâncăruri tradiționale spre degustare.

Pregătit pentru o mâncare pe cinste la ceaun

După ce am servit cafeaua am intrat și în pensiunea propriu zisă. Curtea îngrijită mi-a dat de înțeles că am de a face cu o locație unde curățenia este punctul forte, lucru confirmat și de aspectul pensiunii.

Cameră la Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Totul strălucea de curățenie, iar aranjamentul din interior și atenția la detalii m-a făcut să realizez că numele pensiunii este în perfectă concordanță cu sentimentul pe care îl încerci când stai aici.

Cameră la Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Camerele spațioase, luminoase și bine aerisite sunt întotdeauna pregătite să-și primească musafirii și să le ofere confortul mult dorit.  Printre facilitățile camerelor se numără băile proprii și balconul de unde se deschide o priveliște absoul extraordinară asupra Cheilor Oltețului și împrejurimilor.

Cameră la Pensiunea Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Pentru cei care doresc să-și prepare singuri mâncarea, Pensiunea Colț de Rai dispune și de o bucătărie dotată cu toate cele necesare pentru acest lucru.

Bucătăria Pensiunii Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Parcarea se face în curtea pensiunii, iar accesul la internet se face prin conexiune wireless disponibilă pe toată suprafața proprietății. Nici cei mici nu au fost uitați, spațiul disponibil pentru joacă fiind mai mult decât generos, situat în imediata apropiere a celor două foișoare.

Loc de joacă amenajat în curtea Pensiunii Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Ospitalitatea de care a dat dovadă doamna Alina, curățenia și frumusețea locului fac din Pensiunea Colț de Rai o locație unde te simți mai bine ca acasă, de unde nu ai vrea să mai pleci.

Curtea Pensiunii Colț de Rai, Polovragi, județul Gorj

Dacă tot ai ajuns la Polovragi, poți completa colțul de rai cu o vizită la principalele obiective turistice din zonă, Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Crucea lui Ursache, Oborul Jidovilor, sau, dacă ești pasionat de cultură și istorie, poțși face o vizită la Căminul Cultural pentru a admira colecția impresionantă de costume populare sau la Muzeul Polovragi pentru o lecție importantă de etnografie.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru