Conform tradiției populare românești, luna iunie este denumită “Cireșar” sau “luna cireșelor”. Se spune că luna iunie este favorabilă pentru nunți fiindcă acum se vor lega cele mai trainice căsnicii.
Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, când ziua este cea mai lungă de peste an. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grâu și porumb, livezile sau vița de vie.
Luna iunie era „perioada poamelor” (a primelor fructe). Ele se recoltează și se consumă începând cu anumite momente bine fixate. Prima săptămână a lunii iunie era numită și a „cireșelor”.
Femeile dădeau primele cireșe fetelor „pentru a fi frumoase și rumene ca poamele moacre” (mari – n.n.). S-a păstrat, până aproape de zilele noastre, în satele de pe Valea Mureșului un obicei plasat în „cireșar” ca obicei „de nași” (la cultul morților) când se dădea pomană colaci și mănunchiuri mici de cireșe legate cu ață albă sau neagră.
Nedeile din „cireșar”
Luna iunie se caracterizează și prin frecvența nedeilor, sărbători complexe ale satelor. Nedeea avea o conotație particulară, ritual agrară, de protejare a semănăturilor și a holdelor pârguite. Astfel, în prima săptămână de cireșar, femeile împodobeau praporii bisericii cu cununi din flori de fân și spice de grâu și împreună cu fetele stropeau holdele cu apă sfințită de preot, apoi cântau cu toții „Cântecul crucii” ca simbol suprem al credinței în fecunditate și bogăție.
Câteva dintre superstițiile lunii iunie:
- Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;
- Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;
- Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;
- Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb.
În plantaţiile de viţă-de-vie, luna iunie este o continuă activitate, efectuându-se o serie de lucrări în verde: plivitul lăstarilor (o operație prin care lăstarii crescuți de la baza butucului sunt eliminați), dirijatul (intervenţie prin care lăstarii sunt conduși către primul rând de sârme duble și, în sfârșit, în această perioadă de vegetaţie a viţei-de-vie este foarte important ca solul să fie afânat şi curat de buruieni.
Să nu uităm că „vara soarele merge mai pe sus, da iarna luna merge mai pe sus decât soarele, așa cum merge soarele vara. Astfel a împărțit Dumnezeu „ca jumătate de an să fie unul mai mare, da’ jumătate altul”.
(Elena Niculiță-Voronca – Datinile și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică)
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Sursa informației Anotimpuri magico-religioase – Marcel Lapteș