Renumită ca fiind una dintre zonele unde tradiția se păstrează cu sfințenie, Maramureșul rămâne regiunea care te uimește de fiecare dată, indiferent de câte ori vii aici. De această dată, am ales Maramureșul istoric, mai precis zona din vestul localității Vadu Izei și sudul orașului Sighetu Marmației. Am ales această zonă pentru că am ținut neapărat să vizitez Bârsana cu celebra mănăstire cu același nume, bisericile de lemn de pe valea Marei și obiectivele istorice din Sighetu Marmației: Memorialul Durerii, Cimitirul Săracilor, Palatul Culturii și arhitecura din centrul vechi al orașului.

Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Ca locație de cazare am preferat ceva tradițional și am ales să merg la Pensiunea Casa Papițu. Din punct de vedere administrativ, Pensiunea Casa Papițu ține de Sighetu Marmației, dar intrarea către pensiune se face din localitatea Vadu Izei.

Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Dacă vii dinspre Sighet, intrarea pe strada Șugău este imediat după podul peste Iza, iar dacă vii dinspre Baia Mare sau Bârsana, intrarea se face către stânga, înainte de pod. Drumul trece sinuos peste dealuri și, după câteva sute de metri, ajunge într-un luminiș unde, mândră și frumoasă, pe partea stângă se vede Casa Papițu. Se coboară dealul și se poate parca în fața pensiunii sau în curte.

Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Primul lucru care m-a impresionat a fost organizarea curții. De cum intri pe poartă se poate vedea pe partea stângă o pajiște imensă unde, căruțe cu flori, hamace și locuri de odihnă își așteaptă musafirii.

Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Pe partea dreaptă sunt corpurile de cazare și restaurantul, iar opus de intrare se află locuri pentru grătar și foișoare sau filigorii, cum li se spune pe aici, unde te poți bucura de aerul curat din zonă sau îți pot savura liniștit cafeaua sau preparatele culinare de la Casa Papițu.

Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Doamna Lenuța, un adevărat simbol al tradiției maramureșene, te întâmpină neaoș, cu zâmbetul pe buze și ospitalitate. Se vede clar că face acest lucru cu pasiune și dăruire fiind sufletul Pensiunii Casa Papițu.

Restaurantul Pensiunii Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Curățenia, ospitalitatea și tradiția sunt cele care definesc fără tăgadă această locație. Restaurantul este decorat în cel mai pur stil tradițional, iar cei care ajung aici, pe lângă faptul că au ocazia să deguste preparatele tradiționale maramureșene, pot simți și din punct de vedere istoric tradiția locului.

Restaurantul Pensiunii Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Doamna Lenuța, cu mare bucurie, pune la dispoziția musafirilor seturi de costume tradiționale care pot fi probate și îmbrăcate de musafiri.

Portul popular de la Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Pensiunea Casa Papițu pune la dispoziția turiștilor 6 camere duble și 3 camere triple, toate decorate în stil tradițional, iar pe viitor, până la finele lui decembrie 2020 se preconizează a fi construite încă 3 camere triple, după cum spunea doamna Lenuța.

Cameră la Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Masa este asigurată în regim de demipensiune în cadrul restaurantului cu 40 de locuri cu circuit închis. Meniul este făcut în așa fel încât, timp de o săptămână mâncărurile pregătite la Casa Papițu să nu se repete. Astfel, pe o perioadă de 7 zile se pot degusta mâncăruri strict tradiționale având ocazia ca în fiecare zi să vă bucurați de alt preparat culinar. Mâncărurile pregătite aici sunt făcute din produse în proporție de 80% din fermă proprie.

Masă bogată și sănătoasă la Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Una dintre facilitățile oferite de Casa Papițu este organizarea de seri tradiționale pentru cei care închiriază integral locația. Serile tradiționale se organizează cum numai în Maramureș este posibil, cu ceterași, picnic la iarbă verde, horincă din belșug și, bineînțeles, multă voie bună și implicare, doamna Lenuța fiind un expert în astfel de activități.

Loc de joacă la Pensiunea Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Printre numeroaele facilități oferite de Casa Papițu nu lipsește accesul la internet prin conexiune wireless și locul de joacă pentru copii.

Curtea Pensiunii Casa Papițu, Vadu Izei, județul Maramureș

Pentru toți cei care doresc să petreacă și să simtă în stil maramurșean google maps vine în sprijinul dumneavoastră cunducându-vă până în fața pensiunii.

Dacă doriți detalii sau alte informații ori pentru rezervări, doamna Lenuța vă stă la dispoziție, ospitalieră și îndatoritoare ca întotdeauna, la numărul de telefon 0763 681 613.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru