Din toate zonele Maramureșului istoric, Moiseiul întotdeauna a ieșit în evidență, poate și datorită încărcăturii istorice, mărturie stând Monumentul Martirilor de la Moisei, dar, cred că, o importanță deosebită a avut-o, și o are, ospitalitatea oamenilor. Ospitalitatea este ceva nativ în Maramureș, dar la Moisei, parcă este altceva. Oricum, din toate punctele de vedere localitatea Moisei iese în evidență, din punct de vedere ecumenic, Mănăstirea de la Moisei veghează asupra localității și locuitorilor, din punct de vedere geografic, cascada Măgura cade asurzitoare pe pietrele abrupte ale munților Rodnei și Parcul Național își are una dintre intrări chiar la capătul străzii Izvorul Dragoș, din punct de vedere al tradiției la Moisei straiele populare se poartă cu mândrie și se regăsesc în orice casă, iar din punct de vedere culinar avem tradiționalele pancove, iar în ajunul Sărbătorilor Pascale, chigala, un fel de budincă la cuptor cu macaroane care se face numai aici și nu se regăsește nicăieri în altă parte în România.

Iată deci, nenumărate motive pentru care localitatea Moisei reprezintă o atracție a Maramureșului istoric indiferent de perioada anului pe care o alegi pentru vacanță. Dacă ești pasionat de drumeții, la mică distanță se regăsește cea mai înaltă cascadă din țară, cascada Cailor, iar pe timpul sezonului de iarnă, pârtiile de schi aflate la doar câțiva kilometri îți vor face sejurul un vis devenit realitate.

Pentru a petrece câteva zile de excepție, am ales ca locație de cazare o pensiune care mi-a inspirat frumosul încă de când i-am văzut numele, Vila cu Flori. Am presupus că este o locație unde florile predomină și nu m-am înșelat.

De cum intri pe poartă o grădină minunată pe partea stângă te lasă să faci o incursiune în lumea florală a zonei. Pe lângă deja celebrele mușcate, nenumărate soiuri de cactuși și plante agățătoare te duc pe meleaguri unde doar ai visat că vei ajunge.

O terasă micuță, ideală pentru a servi cafeaua de dimineață în compania florilor de anunță că aici se află intrarea în pensiune.

Cum intri dai într-un living imens decorat cu flori având mobilier din lemn masiv, iar, din loc în loc, straiele populare îți aduc aminte că ești în Maramureș. La prima vedere, probabil și datorită spațiului vast, ai senzația că ai intrat într-un hotel de lux, dar dorința proprietarului a fost ca musafirii să se poată simți în largul lor și să beneficieze de spațiul atât de necesar tuturor.

Bucătăria, complet utilată și dotată cu toate cele necesare este pus la dispoziția turiștilor, iar intrarea se face din living, de la parterul vilei.

La etaj, Vila cu Flori are 5 camere imense care stau la dispoziția musafirilor și asigură tot confortul necesar pentru petrecera unui sejur de neuitat.

Camerele foarte mari și luminoase au în dotarea lor absolut tot ce este necesar pentru a asigura un confort maxim.

Curtea interioară a Pensiunii Vila cu Fori este suficient de vastă în așa fel încât să poată cuprinde fără probleme un spațiu de joacă pentru cei mici, o parcare unde mașinile pot sta în siguranță și o terasă acoperită dotată cu loc pentru grătar, ceaun sau cuptor pentru pâine.

La Vila cu Flori totul este decorat cu ghivece cu flori, astfel că ai senzația că indiferent unde te duci ești într-o grădină imensă și frumos mirositoare.

Dintre facilitățile pensiunii nu lipsește nici accesul la internet care se face prin intermediul unei conexiuni wireless.

La cerere, gazda vă poate găti mâncare tradițională, dar acest lucru se poate face numai pentru grupuri organizate și cu un meniu stabilit în prealabil.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru