29 august, tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, este mare sărbătoare pentru toți creștinii, sărbătorită atât de ortodocși cât și de catolici.

Această mare sărbătoare creștină ne-a găsit în inima Maramureșului și, astfel, am putut vedea cum sărbătoresc oamenii locului și am putut înțelege ce înseamnă această sărbătoare pentru ei.

În Maramureș, de dimineață femeile merg la biserică îmbrăcate în costumele dragi lor, costumele populare. Cu mers domol se aliniază pe străzi sau merg câte două-trei legănându-și poalele fustelor. Broboadele le acoperă capul. Este un obicei aproape sfânt de a merge la biserică în costumul moștenit de la părinți sau de la bunici.

Aici, în Maramureș se postește în ziua marii sărbători, zic ei, pentru a nu se asemăna cu Irod. În această zi, se postește așa cum se face în fiecare vineri, pentru răstignire.
În această zi, cei ce au necazuri ţin post negru şi citesc Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul sau cel puţin o rugăciune.

Aici, în Maramureș, se spune că dacă ai nevoie de vindecare trupească sau sufletească, de ajutor să-ți găsești sufletul pereche sau să întemeiezi o familie, să rămâi grea, să-ți aduci soțul pe calea cea dreaptă rostește cu credință o rugăciune puternică în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare la fel de importantă ca și Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului.

Femeile din această zonă fascinantă a țării, în această zi de mare sărbătoare, nu mătură și nu taie fructele și legumele cu formă rotundă ori în cruce, roșiile și pepenii fiind evitați.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru
Sursa informației https://www.directmm.ro/