După o vizită la polul frigului, zona Gheorgheni, Lacu Roșu, unde vremea a făcut din peisajul montan un adevărat tablou de sticlă, am decis să merg pe meleaguri ceva mai primitoare din punctul de vedere al temperaturilor și am trecut în Munții Apuseni. Nu am intrat chiar în inima apusenilor, am preferat să încep cu orașul Turda.

Din punct de vedere geografic, Turda este punctul de pornire către foarte multe obiective turistice: Cheile Turzii, Salina Turda, Cheile Turenilor care adăpostesc nenumărate peșteri și cascade uimitoare, Piatra Secuiului, puțin mai jos de Buru sau Băile Sărate. Din punct de vedere istoric, să nu uităm că Turda este unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar de la noi din țară. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată Conacului Wesselenyi, Cetății Colțești la doar 30 de kilometri de Turda, Castrului roman Potaissa, Mormântului lui Mihai Viteazu sau Muzeului de Istorie.

Prima mea oprire la Turda a fost la Casa Tudor, o locație de cazare construită într-o zonă rezidențială, puțin retrasă de tumultul orașului, dar foarte aproape de Salina Turda.

Clădirea Casei Tudor este impozantă ca o doamnă stilată din Turda ce te invită să o cunoști și, la momentul când am ajuns la destinație, copacii din fața ei arătau, așa împodobiți cu chiciură, ca niște fine și elegante bijuterii.

Chiar de la intrare, îți dai seama că proprietarii știu ce înseamnă să faci turism. La recepție, cu mândrie stau la vedere toate autorizațiile și acreditările necesare.

Casa Tudor nu are restaurant, dar există nenumărate firme de catering care deservesc cu succes cererile musafirilor, după spusele domnului Tudor, proprietarul Casei Tudor. La demisol, o mică bucătărie, complet utilată, este la dispoziția oaspeților și, de asemenea, o sală mare pentru servit masa care poate primi până la 40 de persoane.

Casa Tudor oferă oaspeților 11 camere structurate în 4 camere cu pat matrimonial și o canapea, 2 camere cu două paturi matrimoniale, 2 camere cu două paturi duble și o canapea extensibilă, o cameră cu pat dublu și baie privată externă, cu cadă, și o cameră cu un pat matrimonial și un pat suplimentar.

Camerele sunt foarte generoase ca spațiu, având geamuri largi, astfel lumina naturală îmbracă interioarele pe toată perioada zilei. Mobilierul Casei Tudor este modern, paturile comode și așternuturile curate sunt destinate pentru confortul turistului.

Atracția Casei Tudor este mansarda, unde camerele fiind îmbrăcate în lemn măresc senzația de confort, de intimitate. Priveliștea de la balcon întregește perfect peisajul pentru cei care sunt cazați aici, la Casa Tudor.

Pentru cei care doresc, sunt disponibile paturi pentru copii sau scaune de masă pentru bebeluși. Prin grija proprietarului, oaspeții de la Casa Tudor au parte de toate cele necesare în așa fel încât un sejur petrecut aici să fie o adevărată desfătare.

Casa Tudor este pregătită să primească grupuri mari având capacitatea de cazare mare iar dacă grupurile sunt de copii (așa cum sunt cei veniți în Turda în cadrul programului Școala Altfel) aceștia au plăcuta surpriză de a cunoaște istoria, celebritățile născute aici, obiectivele turistice importante și cu ajutorul bibliotecii puse la dispoziție de către proprietarii Casei Tudor dar și datorită faptului că aceștia sunt excelenți ghizi locali.

Astfel, Casa Tudor este o locație perfectă pentru grupuri dar și pentru cei care vin la tratament la Salina Turda, în orice anotimp. Felicitările noastre pentru implicarea proprietarilor în cunoașterea temeinică a orașului Turda, a împrejurimilor.

Casa Tudor este locul, de unde, cazat fiind, poți explora orașul Turda, numeroase obiective aflându-se în apropierea pensiunii: Castrul roman Potaissa, Mormântul lui Mihai Viteazu și Muzeul de Istorie.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru