Fie că vrei să ai parte de un peisaj aparte sau că vrei să mergi pe drumul apelor minerale sau pe drumul istoriei unde s-a turnat primul tun folosit de Gabor Aron în lupta pentru eliberare în 1849, în Rezervația Naturală Bodvaj, pe Valea Pârâul Bradului, la mică distanță de Biborțeni, în mijlocul naturii, te așteaptă o cabană tipică de munte unde mâncarea se face pe plită, la foc de lemne, iar căldura izvorește plăcut dintr-o sobă de teracotă.

IMG_5872 copy
Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Aici, la Cabana Ursului de pe Valea Pârâul Bradului se poate ajunge relativ ușor, pe un drum forestier foarte bine întreținut care face legătura între Bățanii Mici și o veche carieră de piatră care își are originile pe la 1831.

_MG_8959 copy
Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Puțin înainte de cabană se află și Furnalul Bodvaj, monument istoric, ce stă mărturie a luptei pentru eliberare. Imediat, pe partea dreaptă, într-un luminș de pădure, Cabana Ursului se arată privirilor, iar ceva mai sus, tot pe partea dreaptă, izvorul de apă minerală Buzgo susură plăcut la baza unor stânci.

_MG_8963 copy
Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Cabana Ursului este localizată în mijlocul pădurii și nu face altceva decât să întărescă ceea ce se numește comuniunea omului cu natura. Aici, o cameră este folosită pentru dormit și are o capacitate de 9 paturi, iar cealaltă cameră este pentru gătit, și, la nevoie, pentru dormit.

DSC_0009 copy
Cameră de dormit la Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

În ambele camere căldura este dată exclusiv de sobe de teracotă, în bucătărie, aceasta fiind prevăzută și cu plită pentru gătit. Practic, la Cabana Ursului, totul se face ca pe vremea strămoșilor noștri, urmele de civilizație fiind rare.

DSC_0002 copy
Interior Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Cabana Ursului este ideală pentru cei pentru care natura este perfectul absolut, pentru cei care nu sunt deranjați de lipsa semnalului sau a civilizației, pentru cei care apreciază și știu să protejeze mediul înconjurător.

DSC_0112 copy
Apus de soare în curtea Cabanei Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Proprietarii cabanei sunt foarte ospitalieri și dornici de musafiri și fac tot ce le stă în putință pentru ca voi să vă simțiți bine și să nu vă lipsească nimic. Bine de știut este că aici, la Cabana Ursului, dat fiind faptul că nu se află în așa zisa civilizație, gunoiul pe care îl produceți trebuie să îl luați cu voi și să-l aruncați la intrarea în comună în locul special prevăzut pentru deșeuri.

DSC_0014 copy
Lemnele pregătite pentru grătar sau încălzire – Cabana Ursului

Amplasată în pădure, Cabana Ursului oferă turiștilor cazați aici posibilitatea de a face grătar; focul se va face strict în locul special amenajat. De asemenea, în momentul în care te retragi în cabană, focul trebuie stins. De ajutor este și faptul că Pârâul Bradului este la doar 20 de metri distranță de Cabana Ursului. Recomandabil este să încuiați ușa peste noapte și să nu lăsați mâncare afară; nu uitați că sunteți în pădure, iar acel teritoriu aparține, în principal, animalelor sălbatice.

_MG_8965 copy
Cabana Ursului, Bățanii Mici, județul Covasna

Cabana Ursului este ideală pentru cei care caută liniște, aer curat, izvoare de apă minerală sau, pur și simplu, pentru cei ce vor un loc de relaxare unde să nu fie deranjați de nimeni și să trăiască pentru o vreme experiența departe de civilizație. Este locul ideal pentru încărcarea bateriilor în mijlocul naturii.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru