Cred că tuturor vi s-a întâmplat să mergeți să vizitați anumite locuri din țară și să vă întrebați: „Toate bune și frumoase, dar eu unde mănânc?”. Exact așa am pățit și eu după făcusem o tură pe la Biserica de lemn din Bucea, Mănăstirea Piatra Craiului sau Biserica Ioan Iacob Hozevitul, Mănăstirea Ciucea, Cetatea de la Bologa, Moara de apă de la Bologa și Barajul Drăganul sau Floreni, cum mai este cunoscut.

Am avut parte de niște peisaje absolut extraordinare, la granița dintre județele Cluj, Sălaj și Bihor, la granița dintre Munții Vlădeasa și Muntele Șes sau Plopiș. Vremea a ținut cu mine și, deși mă așteptam să găsesc zăpadă la jumătatea lui decembrie, am găsit o vreme primăvăratică și o căldură mai mult decât plăcută.

Coboram de la Barajul Drăganu când foamea a început să-și facă simțită prezența, așa că am început să caut un loc unde pot să-mi ostoiesc foamea. Bineînțeles, eram interesat de o locație unde pot să mănânc o mâncare tradițională, cu specificul zonei.
Pe partea stângă, de cum cobori de la baraj către drumul național ce leagă Cluj Napoca de Oradea, în localitatea Valea Drăganului, sat aparținător de comuna Poieni, am văzut o clădire din lemn, tradițională, unde scria deasupra “La Truman”. Am oprit în parcare și am intrat.

Am intrat în bar, apoi, o sală predominant ornamentată cu lemn, cu mese din lemn masiv și un bar unde se puteau găsi băuturi pentru toate gusturile.

Din această sală, am intrat în restaurantul propriu zis, o cameră cu 40 de locuri frumos decorată cu elemente tradiționale. Am continuat cu explorarea și am ajuns într-o sală de evenimente cu 120 de locuri unde, un șemineu imens răspândea o căldură plăcută.

Pe pereți ștergare și vase cu motive tradiționale, iar mesele, din lemn masiv, tocmai erau pregătite pentru un eveniment ce avea să aibă loc în acea seară. Fiecare sală, în parte, are propria terasă, astfel că cei care doresc să servească masa sau băutura o pot face atât în interior cât și în exterior.

Am fost foarte plăcut surprins de curățenia și decorațiunile din toate sălile destinate musafirilor. Atmosfera este relaxantă și este clar că se dorește introducerea clienților într-un decor tradițional, așa cum este și meniul.

Restaurantul pune la dispoziția oaspeților, cu precădere, preparate tradiționale. Un atu foarte important al Restaurantul La Truman este faptul că aici nu se folosesc semipreparate. Toate mâncărurile sunt preparate numai din ingrediente proaspete.

Felul de mâncare cu care se mândrește Restaurant La Truman este Ciorba de burtă, cunoscută și foarte apreciată de cei din zonă. Bineînțeles, de aici nu lipsesc tradiționala slănină afumată cu ceapă roșie, cârnații afumați sau platourile reci sau calde care înglobează tradiția culinară prea bine cunoscută a clujenilor.

Din punctul meu de vedere, Restaurantul La Truman este locul perfect pentru servirea mesei, indiferent dacă intri ca simplu turist sau dacă vrei să faci un eveniment. Capacitatea localului, ospitalitatea gazdelor, servirea și preparatele servite aici sunt doar câteva din motivele care recomandă de la sine Restaurantul La Truman.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru