Fiecare oraș are propria lui istorie. Există unele orașe, însă, care abundă în istorie și cultură și există persoane care se dedică total pentru păstrarea tradiției și căutarea adevăratei istorii. Acești oameni sunt foarte greu de găsit, dar, atunci când îi găsești, ai parte de o lecție de neuitat. Exact așa am pățit eu la Mediaș. Am ajuns aici cu ocazia unui tur gastronomic și industrial și am rămas fascinat de ceea ce am descoperit.

În primul rând, ar trebui să vă vorbesc despre Turrepitz, un personaj emblematic pentru Mediaș, personajul care patrula în turnul Cetății Mediaș și anunța invaziile turcilor sau tătarilor ori anunța incendiile care apăreau de-a lungul așezării de pe malul Târnavei. TurrePitz, de fapt, tradus mot-a-mot, înseamnă Petre din turn, Pitz fiind numele de alint pentru Peter.

La ora actuală, lângă Turnul lui Peter, funcționează din vara anului 2018, cafeneaua Turrepitz. Conform tradiției, aici ar trebui să se primească vești, dar, acum, la Cafe Turrepitz, se primesc vești despre istorie, cultură, tradiție și civilizație, toate acestea datorită domnului Lutz Connert.

Cafe Turrepitz se bucură de faima de a fi, în același timp, casă de bilete pentru Biserica Evanghelică Fortificată “Sfânta Margareta” din Mediaș, magazin pentru suveniruri, anticariat, muzeu, librărie și, poate cel mai important, punct de informare turistică.

Domnul Lutz Connert, proprietarul Cafe Turrepitz, este pasionat de istorie, arhitect de profesie, licențiat în arte, însă, din punctul meu de vedere, pot spune că este o enciclopedie vie.

Am avut onoarea, cu ocazia vizitei la Cafe Turrepitz, să ascult istoria reală a Bisericii Fortificate, istoria covoarelor otomane și istoria frescelor de pe pereții bisericii.

Aici, la Cafe Turrepitz, în timp ce savurezi cafeaua, poți admira lucrările tradiționale Mediașului (obiecte din sticlă, cahle de teracotă, vase din ceramică, costume populare) sau poți citi din cărțile puse la dispoziție de domnul Connert.

Partea cea mai interesantă, motivul pentru care am spus mai devreme că aici, la Cafe Turrepitz, funcționează și un anticariat, este că toate exponatele sunt de vânzare.

Practic, pe lângă ospitalitatea săsească, cafeaua extraordinară și încărcătura istorică a locului, dacă îți place vreun exponat, poți pleca acasă cu el. O altă particularitate, la loc de cinste, este existența în meniul cafenelei a preparatelor săsești făcute în casă.

Dacă vii la Cafe Turrepitz, cu siguranță ai să ai prilejul să guști ceva din preparatele tradiționale săsești. Astfel, poți degusta turtă dulce, tartă cu dovleac, tartă sărată, tartă cu prune, prăjitură cu pere și multe altele, în funcție de sezon.

Din punctul meu de vedere, la ora actuală, datorită implicării și informațiilor pe care domul Lutz Connert le poate furniza, aș putea spune că Turrepitz s-a transformat cu succes în TurreLutz.

Indiferent de titulatură, un lucru este cert. La Cafe Turrepitz ai parte de acces direct și certificat la istoria și cultura săsească, la ospitalitatea săsească, la preparatele tradiționale săsești și, poate cel mai important, la cărți.

Dacă ajungi la Mediaș, nu uita să treci pe la Cafe Turrepitz. Cu siguranță vei pleca mai bogat, mult, mult mai bogat!
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografii de Adrian Satmaru
Un articol excelent, foarte interesant și informativ.
Mulțumim frumos pentru apreciere! Încercăm să aducem în prim plan informația care contează.