Fiecare oraș are propria lui istorie. Există unele orașe, însă, care abundă în istorie și cultură și există persoane care se dedică total pentru păstrarea tradiției și căutarea adevăratei istorii. Acești oameni sunt foarte greu de găsit, dar, atunci când îi găsești, ai parte de o lecție de neuitat. Exact așa am pățit eu la Mediaș. Am ajuns aici cu ocazia unui tur gastronomic și industrial și am rămas fascinat de ceea ce am descoperit.

_MG_3565 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

În primul rând, ar trebui să vă vorbesc despre Turrepitz, un personaj emblematic pentru Mediaș, personajul care patrula în turnul Cetății Mediaș și anunța invaziile turcilor sau tătarilor ori anunța incendiile care apăreau de-a lungul așezării de pe malul Târnavei. TurrePitz, de fapt, tradus mot-a-mot, înseamnă Petre din turn, Pitz fiind numele de alint pentru Peter.

_MG_3571 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

La ora actuală, lângă Turnul lui Peter, funcționează din vara anului 2018, cafeneaua Turrepitz. Conform tradiției, aici ar trebui să se primească vești, dar, acum, la Cafe Turrepitz, se primesc vești despre istorie, cultură, tradiție și civilizație, toate acestea datorită domnului Lutz Connert.

_MG_3794 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Cafe Turrepitz se bucură de faima de a fi, în același timp, casă de bilete pentru Biserica Evanghelică Fortificată “Sfânta Margareta” din Mediaș, magazin pentru suveniruri, anticariat, muzeu, librărie și, poate cel mai important, punct de informare turistică.

_MG_3790 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Domnul Lutz Connert, proprietarul Cafe Turrepitz, este pasionat de istorie, arhitect de profesie, licențiat în arte, însă, din punctul meu de vedere, pot spune că este o enciclopedie vie.

_MG_3793 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Am avut onoarea, cu ocazia vizitei la Cafe Turrepitz, să ascult istoria reală a Bisericii Fortificate, istoria covoarelor otomane și istoria frescelor de pe pereții bisericii.

_MG_3788 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Aici, la Cafe Turrepitz, în timp ce savurezi cafeaua, poți admira lucrările tradiționale Mediașului (obiecte din sticlă, cahle de teracotă, vase din ceramică, costume populare) sau poți citi din cărțile puse la dispoziție de domnul Connert.

_MG_3787 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Partea cea mai interesantă, motivul pentru care am spus mai devreme că aici, la Cafe Turrepitz, funcționează și un anticariat, este că toate exponatele sunt de vânzare.

_MG_3784 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Practic, pe lângă ospitalitatea săsească, cafeaua extraordinară și încărcătura istorică a locului, dacă îți place vreun exponat, poți pleca acasă cu el. O altă particularitate, la loc de cinste, este existența în meniul cafenelei a preparatelor săsești făcute în casă.

_MG_3783 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Dacă vii la Cafe Turrepitz, cu siguranță ai să ai prilejul să guști ceva din preparatele tradiționale săsești. Astfel, poți degusta turtă dulce, tartă cu dovleac, tartă sărată, tartă cu prune, prăjitură cu pere și multe altele, în funcție de sezon.

_MG_3781 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Din punctul meu de vedere, la ora actuală, datorită implicării și informațiilor pe care domul Lutz Connert le poate furniza, aș putea spune că Turrepitz s-a transformat cu succes în TurreLutz.

_MG_3785 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Indiferent de titulatură, un lucru este cert. La Cafe Turrepitz ai parte de acces direct și certificat la istoria și cultura săsească, la ospitalitatea săsească, la preparatele tradiționale săsești și, poate cel mai important, la cărți.

_MG_3782 copy
Cafe Turrepitz, Mediaș

Dacă ajungi la Mediaș, nu uita să treci pe la Cafe Turrepitz. Cu siguranță vei pleca mai bogat, mult, mult mai bogat!

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru