Dacă nu ați aflat până acum de Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca, află că, în vara aceasta am descoperit o minunată pădure aflată în lunca Râului Negru, afluent al Oltului. Iată despre ce este vorba, pe scurt. Mestecănișul de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip mixt, situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Covasna.

Nyirfak copy
Mestecănișul de la Reci

De-a lungul râului Negru s-au format dune de nisip, unele înalte de 6 metri. În rezervație este o plantație de pin bancsian, o specie rară ce se adaptează pe terenuri cu condiții de vegetație foarte vitregă, peisajul, însă, este îmbogățit cu lacuri, mlaștini, populate cu specii rare: mesteacănul pitic și angelica sălbatică, specii rare de ferigă, nuferi albi, laleaua pestriță, crinul broaștei, dar și animale ca broasca albastră.

_MG_8540 copy
Peisaj de la Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

Dacă vii dinspre Brașov, pe drumul național DN11, către Târgu Secuiesc, vei întâlni în dreptul comunei Ozun, pe partea dreaptă a drumului, frumusețea stranie a Mestecănișului de la Reci și Bălțile de la Ozun-Sântionlunca. Mergând de-a lungul acestui mestecăniș, ajungi la intersecția DN11 cu DN13E. Virezi la dreapta, către orașul Covasna și intri în comuna Reci. Acest articol este dedicat locului care poate deveni casa ta pentru câteva zile, dacă vrei să cunoști mai bine mestecănișul, dacă vrei să te bucuri de natura generoasă și de ospitalitatea locală. Este vorba despre Nyíres Panzió sau Pensiunea Mestecăniş din comuna Reci.

_MG_8544 copy
Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

Intrarea spre Nyíres Panzió este destul de greoaie, dar cu puțină atenție, aleea de acces se găsește ușor. Imediat după Pădurea de Mesteceni, la doar 800 de metri de la ieșirea din comuna Reci, prima intrare la dreapta. O porțiune de drum forestier de aproximativ 50 de metri te duce direct în parcarea pensiunii. Chiar în fața parcării există un teren bătătorit unde se țin caii atunci când se organizează cursuri de echitație. Intri pe porțile mari și, chiar în față, te întâmpină o clădire pe două nivele și un foișor foarte încăpător.

_MG_8542 copy
În curtea Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

Clădirea pensiunii Nyíres Panzió  este compusă din două apartamente, la parter și etajul 1, ambele cu două camere și o capacitate de cazare de 8 persoane. Fiecare apartament are bucătărie și baie proprie, mașină de spălat, salon de servire a mesei și un living spațios foarte potrivit pentru petrecerea timpului liber sau practicarea jocurilor de societate.

IMG_8535 copy
Cameră de la Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

La etajul 2, o cameră cu opt paturi deservită de o baie își așteaptă nerăbdătoare musafirii. Camera de la etajul 2 este cu precădere folosită atunci când se organizează tabere de copii sau când sunt evenimente în grup restrâns, cu circuit închis. La cerere, și doar pentru musafiri, se pot organiza mese cu specific tradițional.

IMG_8534 copy
Bucătărie și living la Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

Foișorul este foarte spațios, este utilat cu grătar și toate ustensilele necesare pentru pregătirea acestuia. Se asigură lemnele pentru foc și vesela necesară.

19884052_326105621144990_7935593731362594507_n
Copiii aflați în tabără la Nyíres Panzió, Reci, județul Covasna

În proiect, pentru anul următor, există construcția unui salon pentru evenimente care să cuprindă un loc de primire a oaspeților ce va avea o capacitate de 25 – 30 de persoane, utilat cu masă pentru biliard și masă pentru tenis de masă.

_MG_8543 copy
Locul desfășurării atelierelor, în curtea Nyíres Panzió

Foarte interesant pentru cei care organizează tabere de copii și nu numai, există colaborări cu meșteri populari pentru introducerea copiilor în tainele picturii pe lemn, a echitației și altor activități meșteșugărești ce prezintă mare atracție pentru cei mici.

Tot la cerere, se pot organiza ture cu bicicleta prin Pădurea de Mesteceni și împrejurimi.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru și Nyíres Panzió/Pensiunea Mestecăniş