În acestui articol vă propunem o incursiune în istorie și în tainele Dunării. Un oraș unde a fost construit de romani castrul Dierna, un oraș care, mai târziu a devenit avanpost austriac pe Dunăre, un oraș care are multe de spus, un oraș strămutat datorită barajului de pe Dunăre de la Porțile de Fier I, un oraș  situat la doar 2 km distanță (în line dreaptă) de localitatea Tekja din Serbia. Bineînțeles, discutăm despre orașul Orșova.

IMG_20190611_052942 copy
Apus de soare la Orșova, județul Mehedinți

Conform wikipedia orașul Orșova:

  • A făcut parte din provincia romană Dacia. În arealul localității au fost descoperite urmele castrului roman Dierna, care a fost ridicat la rang de municipiu în anul 193.
  • Localitatea a fost menționată în Gesta Hungarorum sub numele Urscia, cu ocazia luptelor românilor conduși de Glad împotriva triburilor maghiare în anul 934. Denumirea de Urscia este disputată cu localitatea sârbeasca Vârșeț dar sârbii consideră totuși că numele Vârșeț este sigur sârbesc.IMG_20190611_054107 copy

    Dunărea la Orșova

  • Subiect de dispută între principele muntean Litovoiși Regatul Ungariei, localitatea rămâne o vreme în posesia domnitorilor munteni, trecând însă o dată cu numirea lui Iancu de Hunedoara, ca ban al Severinului, în posesie maghiară.
  • În anul 1524 cetatea Orșova (inclusiv localitatea) a fost cucerită de turci și stăpânită de aceștia până în anul 1688. Din anul 1664 Orșova a devenit centru administrativ al unui sangeac.
  • În anul 1688 localitatea a fost cucerită de austrieci iar în 1768 a devenit sediul unui garnizoane de graniță austriece, atacată și distrusă în 1819 de Tudor Vladimirescu în urma unui incident de graniță româno-austriac.
  • În anul 1916 așezarea a fost ocupată pentru scurt timp (august-septembrie) de armata română, respinsă și înfrântă în contraofensiva condusă de generalul Erich von Falkenhayn.
  • În anul 1919 fostul comitat Caraș-Severin a intrat în componența Regatului României.
  • În anul 1923 Orșova a fost declarată oraș.
  • Cu ocazia reformei administrative din anul 1968 a fost trecută în componența județului Mehedinți.”
IMG_20190611_120653 copy
Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Popasul meu la Orșova l-am făcut la o pensiune pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I, la doar câțiva kilometri de vărsarea râului Cerna în Dunăre, Pensiunea Casa Patricia. Am parcat în fața pensiunii și, imediat, am și fost întâmpinat de administrator, care m-a poftit frumos înăuntru. Am pătruns într-o sală mare de servire a mesei.

IMG_7079 copy
Sala de mese la Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Pe partea stângă, chiar la intrare, o bucătărie utilată cu toate cele necesare pentru petrecerea unei perioade lungi aici, mă refer la frigider, veselă, filtru de cafea, toaster, aragaz cu cuptor, cuptor cu microunde și multe altele necesare pregătirii unei mese. Am fost foarte plăcut surprins să constat că pe bufet exista un bol cu bomboane din care am fost invitat să servesc, din partea casei, un pic de dulce.

IMG_7078 copy
Bucătăria Pensiunii Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Sala de mese poate primi cu ușurință 30 de persoane, foarte curată și bine organizată. Din sala de mese se poate ieși pe terasă unde peisajul este absolut mirific. Terasa este decorată cu obiecte specifice zonei, parâme de nave, timone, elici de barcă și alte obiecte pescărești. Imediat după terasa acoperită urmează un ponton cu câteva șezlonguri pentru plajă și debarcaderul de unde se poate pleca în excursii la Cazanele Dunării, Tabula traiana, Chipul lui Decebal sau cele două peșteri Grota Veterani și peștera Ponicova sau Mănăstirea Mracuna.

_MG_7083 copy
Terasa Pensiunii Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Turul de parte fiind făcut, am urcat în cameră, la etaj. Am rămas foarte plăcut surprins când am văzut camera. Așternuturile și prosoapele de un alb imaculat, iar camera și baia străluceau de curățenie. Imediat după turul de onoare, administratorul parcă s-a evaporat, intimitatea musafirilor fiind foarte importantă.

_MG_7098 copy
Cameră la Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Înainte de a pleca mi-a lăsat cheia de la cameră și cartela magnetică pentru accesul în pensiune și mi-a spus că dacă am nelămuriri sau întrebări pot suna la soneria de la parter și vine imediat. Nu a fost necesar să folosesc soneria, toate cele necesare fiind la locul lor, exact acolo unde trebuiau să fie.

_MG_7101 copy
Cameră la Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

În ansamblu, Pensiunea Casa Patricia poate găzdui 16 persoane, în camere cu două și, respectiv trei paturi, toate camerele fiind utilate cu baie proprie și frigider. Accesul la internet se face prin conexiune wireless.

_MG_7095 copy
Interior la Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

Șederea mea la Pensiunea Casa Patricia mi-a prilejuit și vizite la obiectivele turistice din jur. Datorită nivelului scăzut al lacului de acumulare nu m-am putut bucura de peisajul oferit de cazanele Dunării și de celelalte obiective care se pot vizita de pe apă, dar cu siguranță va exista o dată viitoare. În schimb, m-am putut bucura în voie de Mănăstirea Sfânta Ana, de centrul de vizitare a Parcului Național și de peisajul oferit de Dunăre. Trebuie să recunosc, răsăritul și apusul pe malul Dunării sunt de neratat, indiferent de perioada anului în care te afli la Orșova.

_MG_7107 copy
Dunărea, vedere de la Pensiunea Casa Patricia, Orșova, județul Mehedinți

În concluzie, Pensiunea Casa Patricia, reprezintă locația perfectă pentru un sejur liniștit pe malul Dunării la doar câțiva kilometri de vărsarea râului Cerna în Dunăre.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru