La început de lună mai, chiar dacă vremea era schimbătoare, gândurile mari de cunoaștere a unei zone bogate în istorie, m-au făcut să aleg ca destinație Târgoviștea și împrejurimile sale. E un oraș cu o istorie zbuciumată, un oraș cu o cultură veche ce și-a pus amprenta atât asupra arhitecturii cât și a culturii românești. Îmbinarea modernului cu tradiționalul și felul în care au fost întreținute obiectivele istorice precum și varietatea acestora fac din orașul Târgoviște o destinație potrivită pentru o zi de relaxare și istorie sau pentru un sejur prelungit în care pot fi vizitate toate atracțiile zonei.

dds_2489
Intrare Restaurant Casa Gurmandului, Târgoviște

Exact asta am făcut și eu, am ales să vizitez și să “gust” istoria Țării Românești. După vizite la Ansamblul Monumental Curtea Domnească cu Biserica Domnească și Turnul Chindiei construit în vremea lui Vlad Țepeș, Curtea Domnească, Complexul Monumental Stelea și Complexul Monumental Dealu, care reprezintă obiective istorice foarte importante ale Târgoviștei, este de la sine înțeles că stomacul a început să mă atenționeze. Am preferat să aleg un restaurant ceva mai departe de centru pentru a evita aglomerația. Am primit recomandări foarte bune pentru Restaurantul Casa Gurmandului. Trebuie să recunosc, numele este foarte sugestiv, așa că, așteptările mele au fost foarte mari. Convins de recomandări, curios și flămând am pășit pragul Casei Gurmandului situat la nici un kilometru de Turnul Chindiei.

_MG_5976 copy
Interior Restaurant Casa Gurmandului, Târgoviște

O terasă la intrare cu flori și arbuști ornamentali a constituit preambulul unei experiențe extraordinare culminând cu regalul culinar. Am intrat într-o sală imensă, foarte curată, cu mesele dispuse la o distanță decentă una de alta asigurând astfel intimitatea oaspeților. Sala de mese a Restaurantului Casa Gurmandului este impresionantă atât ca dimensiune cât și ca decor.

IMG_5969 copy
Interior Restaurant Casa Gurmandului, Târgoviște

Coloanele albe ce sprijină structura se înalță suplu, în fundal scara ce duce la etaj, este mărginită de balustrada cu motive florale stilizate, mobilierul clasic din lemn masiv de culoarea ciocolatei amărui completează armonios ansamblul. Lumina este prietena arhitecturii și a decorului interior, candelabrele somptuoase aducând o notă de eleganță și bun gust. Mici aplice pe pereți completează nota de discreție, intimitate și bun gust.

edit-39
Detaliu interior Restaurant Casa Gurmandului, Târgoviște

Mă așteptam să găsesc tot felul de specialități culinare extravagante din bucătăria internațională dar așteptările mi-au fost înșelate. Meniul Casa Gurmandului este bazat pe bucătăria românească. În loc de fructe de mare și mai știu eu ce alte ciudățenii, mai mult sau mai puțin congelate sau semipreparate, am găsit o mare varietate de ciorbe, sarmale cu mămăligă, porc și pui la grătar, fripturi în sos, ostropel de pui și alte preparate cu specific românesc.

DDS_3596
Din meniul Restaurantului Casa Gurmandului, Târgoviște

Mare iubitor al bucătăriei românești, evident, am ales o ciorbă de văcuță și o friptură la grătar, aș putea spune meniu clasic românesc.

Fiind linie cu autoservire, am aruncat o privire în vitrină și, brusc, m-a apucat o foame “de lup”. Am stat foarte puțin la coadă până când mi-am luat comanda să o pot savura. Ciorba, fierbinte, cu mult pătrunjel verde deasupra și un miros absolut extraordinar mi-a făcut cu ochiul. S-a văzut foarte clar că nu era pătrunjel congelat. Pătrunjelul congelat pus imediat în ciorbă capătă o consistență puțin altfel, devine foarte moale și își schimbă culoarea. Am savurat și m-am delectat cu o ciorbă adevărată, făcută cu ingrediente proaspete. Friptura nu a fost mai prejos, am avut parte de o porție generoasă, savuroasă, iar gustul mi-a întărit convingerea că aici, la Restaurantul Casa Gurmandului se servesc doar preparate proaspete. Este clar faptul că numele restaurantului este o indicație specială pentru gurmanzii ce doresc să se delecteze cu specialitățile bucătăriei românești.

DDS_3628
Din meniul Restaurantului Casa Gurmandului, Târgoviște

Abia după ce am servit masa, am avut avut ochi și pentru etajul Restaurantului Casa Gurmandului. Etajul este special conceput pentru evenimente. Spațiul de la etaj este mai retras și pot încăpea fără probleme cel puțin 100 de persoane. Etajul constituie locul ideal pentru un eveniment privat. Capacitatea totală a restaurantului este de 350 de persoane, sala de la parter putând servi, cu ușurință, 250 de persoane. Restaurantul Casa Gurmandului constituie o locație perfectă pentru cei care doresc să servească masa de dimineață sau de prânz, acesta fiind deschis în timpul săptămânii până la orele 16:00 sau 17:00, în funcție de ultimul client. Pentru weekend, restaurantul funcționează doar pentru evenimente.

af
Interior Restaurant Casa Gurmandului, pregătit pentru un eveniment

Experiența mea la Restaurantul Casa Gurmandului a fost excelentă. Din punctul meu de vedere, Casa Gurmandului reprezintă restaurantul perfect unde, într-o atmosferă de eleganță, poți savura mâncarea tradițională românească.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii Adrian Satmaru și Casa Gurmandului