A trecut o săptămână de la cea de a 23-a ediție a Târgului GoodWine, desfășurat la Rompexpo, în perioada 5 – 7 aprilie 2019. La această ediție, organizatorii au adus 43 de expozanți iar cele 70 de crame prezente au adus publicului o selecție impresionantă de vinuri premium.

A fost, într-adevăr, o ediție aniversară, GoodWine împlinind 10 ani de când aduc iubitorilor de vin noutățile din industria viticolă. Mai mult de atât, în acest an, au pus accent pe educația publicului. A fost lansată platforma GoodWine Academy care, în cadrul târgului din acest an, a propus cursuri de inițiere pentru public: „Cum să alegi un vin și reguli de bază pentru pairing”, „Harta viticolă a României – regiuni și crame” susținute de Diana Pavelescu. Pentru cei ce nu știu, Diana Pavelescu este secretar general al A.D.A.R. (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) și jurat internațional la cele mai prestigioase concursuri de vinuri. Pentru publicul cunoscător, GoodWine Academy a propus cursurile Master Classes.

Dar, să vorbim despre vinurile care au fost aduse pentru degustare la GoodWine – Bucharest Wine Fair 2019 și despre evenimentele târgului.

4 copy
Stand Domeniul Bogdan la GoodWine, aprilie 2019

De la standul Domeniului Bogdan, am gustat un Muscat Ottonel demidulce. Notele sale vioi mi-au făcut ziua, cum se spune. Alte licori expuse de Domeniul Bogdan caremi-au făcut cu ochiul au fost un rosé-ul demisec, din Fetească Neagră şi Syrah sau roşul  din Fetească Neagră şi Merlot. Deoarece sunt un fan demidulce, am hotărât ca degustările mele să rămână în această gamă.

3 copy
Stand Domeniile Ostrov la GoodWine, aprilie 2019

Din același județ, Constanța, Domeniile Ostrov au expus spre degustare Naiada, Rod, Domenii și pentru că am rămas la demidulce, am degustat un Rosé de Ostrov 2019, din gama Noe, obţinut din Cabernet Sauvignon.

Domeniile Urlați au venit la GoodWine cu vinuri adresate atât retailului cât și Horeca, astfel în rafturile lor am văzut (în îmbulzeala de acolo) gamele La Origine și faimosul Pelin de Urlați în cele trei variante: alb, roze și roșu.

m2
Stand Domeniile Urlați la GoodWine, aprilie 2019

Crama Oprișor a adus raza soarelui oltenesc capturată în gama Măiastru, propuneri elegante caracterizate printr-o textură catifelată și potrivite pentru orice ocazie: Muscat Ottonel, Riesling Italian sau Sauvignon Blanc (variantele albe cu adaptabilitate gastronomică, cu note primăvăratice), Rose (propunerea inspirată a Cramei Oprișor pentru răcorirea din timpul verii) sau Feteasca Neagră, Merlot sau Cabernet Sauvignon (propunerile intense și corpolente).

1 copy
Stand Crama Oprișor la GoodWine, aprilie 2019

Organizaţia Somelierilor din România au recomandat la standul lor următoarele vinuri interesante: Aligoté, Fetească Regală, Sauvignon Blanc din gama Arida, de la Crama Verde, Babadag, vinuri din gama Riserva de la Domeniile Panciu, câteva vinuri de la Domeniile Sera, din zona Buziaş. 

Alte prezențe interesante au fost Domaine MunteanCrama Trantu, Vinăria Hînceşti (crama moldovenească), Viticola Sarica Niculiţel, Jidvei, Sâmbureşti.

Pe data de 6 aprilie, Sergiu Nedelea a prezentat publicului o nouă ediție a Caietului SomelieruluiSergiu Nedelea, somelier român de top și fondator al Școlii de somelieri Winetaste, a publicat în urmă cu cinci ani Caietul Somelierului și l-a reeditat acum cu informații actualizate prezentat într-un format grafic mai atractiv.

Caietul Somelierului este un instrument necesar pentru formarea unui somelier, „o colecţie de însemnări asupra lucrurilor pe care orice somelier trebuie să le stăpânească fără ezitare”, așa cum spune autorul, Sergiu Nedelea. Caietul Somelierului este disponibilă la sediul Winetaste School sau pe www.winetaste.ro.

O altă lansare a fost cea a volumului Winelovers Guide Into Romanian Treasures. “Ghidul printre comorile românești” este o călătorie sinceră prin universul vinului românesc, o privire profesionistă a autorilor. Sergiu Nedelea, opt bloggeri și comunicatori specializați din domeniul vinului românesc, la invitația Vinul.Ro, au oferit publicului primul volum colectiv de recomandări bilingve printre etichetele disponibile pe piața vinului românesc. „Un catalog veritabil de recomandări sincere și competente în domeniu”, a declarat Cezar Ioan, publisherul revistei Vinul.Ro.

5 copy
Standul Muzeul Recordurilor Românești la GoodWine, aprilie 2019

O prezență inedită la GoodWine a fost Muzeul Recordurilor Românești. Domnul Victor Bota, directorul general al muzeului a prezentat, în cadrul standului, o parte din colecția de tirbușoane.

Felicitări GoodWine pentru organizarea acestei ediții care a adunat peste 130 de participanți la cursurile de introducere în lumea vinului la GoodWine Academy și peste 5.000 de vizitatori! 

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Galerie fotografii GoodWine – Bucharest Wine Fair 2019