Puțin trecut de mijlocul lui martie, vremea ținea cu mine, 20 de grade Celsius, prognoză foarte bună, așa că m-am hotărât să iau drumul Gorjului pentru o documentare temeinică asupra tradiției, culturii și istoriei locurilor, mai ales că celebrele sculpturi ale lui Brâncuși sunt expuse la Târgu Jiu. Zis și făcut, într-o zi de vineri am pornit din București către Târgu Jiu, într-un tur care cuprinde Târgu Jiu, Hobița și împrejurimile.

Am prins o vreme absolut superbă așa că fotografiile făcute la Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului au fost îmbrăcate de un albastru azuriu al cerului de primăvară timpurie. După o vizită la Casa natală Ecaterina Teodoroiu, am decis să pornesc spre Tismana și să vizitez și Casa Memorială Constantin Brâncuși de la Hobița. Ceasul arăta o oră destul de înaintată, așa că, am hotărât să mă opresc chiar în Peștișani pentru a fi mai aproape de obiectivul meu.

_MG_4921 copy
Pensiunea La Moară, Peștișani

Mi-a atras atenția o pensiune cochetă, la intrarea în Peștișani cu un nume foarte sugestiv, Pensiunea La Moară. În curte erau parcate trei mașini. Am coborât din mașină, am tras aerul tare de munte în piept și am pășit în interior.

IMG_20190322_190510 copy
Restaurantul Pensiunii La Moară, Peștișani

Am intrat în sala de mese unde, o doamnă m-a întâmpinat plină de bunăvoință. După câteva cuvinte schimbate, am înțeles că era proprietarul pensiunii. Un om modest, decent, ospitalier, bucuros de oaspeți. Așa am perceput-o la prima vedere pe doamna Carmen. Ulterior, s-a demonstrat că am avut dreptate. Nu am cerut nimic, decât o cameră unde să pot dormi, dar, am fost poftit la masă de soțul doamnei, spunând că “după atâta drum, măcar o ciorbă, cade bine”. Nu l-am contrazis, chiar am acceptat cu bucurie. Mi-a fost adusă o ciorbă de perișoare care mirosea îmbietor de la o poștă. Gustul a fost pe măsura mirosului, o minunăție de ciorbă.

IMG_20190322_180652 copy
Îmbietoarea ciorbiță de perișoare de la restaurantul Pensiunii La Moară, Peștișani

Apoi, am aflat că restaurantul pensiunii este deschis permanent pentru cei care calcă pragul Pensiunii La Moară, mâncarea preparată aici fiind, în principal, tradițională, specifică zonei. Proprietarii foarte ospitalieri și binevoitori, calzi și înțelegători, oameni în adevăratul sens al cuvântului. După bine meritata ciorbă, am fost poftit în cameră.

IMG_4927 copy
Interior cameră Pensiunea La Moară, Peștișani

Am trecut din restaurant în holul de la recepție și am urcat la etaj pe câteva trepte. Un hol mare s-a deschis privirilor. Într-un colț, o masă cu două scaune și o veioză cu o lumină discretă te lasă să vezi că acolo mai este un mic hol.

IMG_4905 copy
Interior cameră Pensiunea La Moară, Peștișani

Pensiunea are 7 camere duble cu pat matrimonial. Toate camerele au balcon, televizor și frigider în cameră. Este de la sine înțeles că fiecare cameră are baie proprie. Accesul la internet este asigurat pe toată suprafața Pensiunii La Moară și a zonelor de exterior aferente clădirii.

IMG_4927 copy
Interior cameră Pensiunea La Moară, Peștișani

 

La intrarea în restaurant există o terasă care poate adăposti cu ușurință 20 de oameni. Restaurantul Pensiunii La Moară este decorat simplu și de efect. Totul sclipește de curățenie și aranjamentul obiectelor ornamentale inspiră bun gust și relaxare. La recepție există câteva costume tradiționale, semn că proprietarii pun mare preț pe cultura și tradiția gorjeană. Restaurantul are o capacitate de 50 de locuri, aici fiind posibilă și organizarea de evenimente de mică anvergură. Pe perioada verii, în dreapta Pensiunii La Moară funcționează o terasă de 50 de locuri prevăzută cu grătar.

IMG_4924 copy
Restaurantul Pensiunii La Moară, Peștișani

După un scurt tur, am intrat în cameră. Am rămas surprins de dispunerea mobilierului și de mărimea camerelor. Aranjamentul este făcut astfel încât să optimizeze la maximum spațiul. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Pe noptiere sunt suporturi pentru lumânări parfumate, iar prosoapele și așternuturile albe accentuează prospețimea aerului din cameră. Am căutat, dar nu am reușit să găsesc minusuri la această pensiune.

_MG_4918 copy
Pensiunea La Moară, Peștișani

Pensiunea La Moară din Peștișani constituie locul perfect, la 20 de kilometri de oraș, pentru a petrece câteva zile de neuitat în ținutul plin de farmec, locul unde s-a născut marele Brâncuși. Farmecul zonei este completat de ospitalitatea familiei Fuiorea, proprietarii pensiunii și gazdele mele.
Turist prin România recomandă din tot sufletul Pensiunea La Moară pentru ospitalitatea de care dau dovadă gazdele, pentru curățenia desăvârșită, pentru mâncarea extraordinară și pentru atmosfera relaxantă.
Fii curios, fii turist prin România!!  Poposește la Pensiunea La Moară, la această bijuterie a Gorjului!

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Pensiunea La Moară