Cu toții ne aducem aminte de scenele din filmul „Noi cei din linia întâi” regizat de Sergiu Nicolaescu, în care o clădire impozantă, sediul germanilor (în film), este bombardată, mitraliată, ca în final, să fie incendiată. La vremea aceea, am crezut că acestea sunt efecte speciale, trucaje create de marele maestru Nicolaescu pentru a reda intensitatea momentului asaltului românilor asupra „cuibului” de germani. Mult mai târziu, am aflat că aceste efecte speciale au lăsat urme adânci asupra unei clădiri cu o istorie aparte pe care în acest articol vom încerca să o redăm.

hdr
Castelul de la Izvorul Ampoiului

În zona Zlatna, pe marginea drumului DN74 care duce de la Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului se află Castelul de la Valea Dosului sau Castelul de la Izvorul Ampoiului. Acesta a fost construit de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, mare industriaş şi acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

5
Castelul de la Izvorul Ampoiului

Construcţia și terenul proprietății cuprind o suprafață de 8.800 mp, clădirea are 19 camere şi trei etaje. Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost, de-a lungul timpului, sediu de societate minieră, şcoală şi componentă a unei unităţi militare. Acum se află în ruine. Iată pe scurt istoria tristă a acestei clădiri impunătoare aflată în paragină.

3
Castelul de la Izvorul Ampoiului

Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost construit între cele două războaie mondiale și a fost folosit ca reședință de vară și birouri administrative pentru cei care se ocupau de afacerile miniere din zonă. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită ca şcoală şi pentru tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor ’80, clădirea a fost dată în folosință unei unităţi militare. În anul 1985, aici au fost filmate scene din filmul „Noi, cei din linia întâi”. Unele scene au presupus incendierea castelului. Atunci s-au produs mari distrugeri. O perioadă de mai bine de 20 de ani nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de Consiliul Județean Alba şi în anul 2003 a fost scos la vânzare.

4
Castelul de la Izvorul Ampoiului

În anul 2004, Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost cumpărat, prin licitaţie, de o firmă italiană din Alba Iulia. Patronatul firmei a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei, fiind impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului. Criza financiară a pus capăt proiectului vast de renovare şi reconstrucţie, firma italiană din Alba Iulia scoțându-l la rândul ei la vânzare. Firma italiană a realizat, totuși, o serie de lucrări de consolidare: izolarea fundaţiei, compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie.

1
Castelul de la Izvorul Ampoiului

În prezent, Castelul de la Izvorul Ampoiului este, din nou, la vânzare. Istoria sa, faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României şi că a fost scena unui film istoric foarte iubit de români, iar în prezent este doar o ruină înconjurată de buruieni și populată de câini vagabonzi și de vaci crează un sentiment de deznădejde și o imagine deziluzionantă.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru