Am scris de multe ori despre Ținutul Secuiesc și tot am senzația că am spus prea puțin. Inițial, am fost curios, iar călătoriile mele întreprinse aici mi-au demonstrat că am ajuns pe niște meleaguri de vis cu oameni extraordinari, mi-au confirmat că turismul pe aceste meleaguri este aur curat, mi-au demonstrat că ospitalitatea oamenilor poate atinge cote nebănuite. Am rămas fascinat de zona Vărșagului, poate și pentru că este o comună întinsă pe o suprafață imensă, 77 kilometri pătrați, poate pentru că este singura localitate care și-a păstrat componența din vechime, cele 7 cătune sau poate pentru că am apreciat grija cu care oamenii s-au ocupat de conservarea și promovarea tradiției din zonă.

img_20180803_133122 copy
Panoramă de la Pensiunea Kilato, Vârșag

La doar un kilometru de renumita Cascadă Vărșag sau Cascada secuiului, pe cel mai înalt punct al Ținutului Secuiesc, „La Parlament„, cum se mai numește, am întâlnit un om simplu, deschis, zâmbitor și cald, domnul Tamás Géza, proprietarul Pensiunii Kilato.  Au ridicat, tot ceea ce este pe proprietate, între anii 2006 și 2009, într-un punct de belvedere care înfățișează pe larg frumusețea și armonia Ținutului Secuiesc.

img_20180803_132743 copy
Curtea Pensiunii Kilato, Vârșag

Pensiunea Kilato are porțile larg deschise pentru orice fel de turiști și pune la dispoziția acestora o bucătărie cu living spațios și o cameră cu baie proprie la parterul construcției, la primul etaj,  patru camere cu baie proprie în care se află paturi din lemn masiv de pin. Astfel, în camere, aerul curat ce aduce o suavă mireasmă de pădure se amestecă fin cu parfumul natural al mobilierului lemnului masiv. Camerele au două sau trei paturi, astfel încât familiile cu copii pot beneficia de confortul necesar petrecerii timpului la Pensiunea Kilato.

 

Spre spatele curții generoase, cumva ascunsă privirilor, găsim o casă de vacanță ce se închiriază la cheie, casă din lemn care scoate în evidență tradiția și cultura locului. O cabană din lemn cu dormitor, baie, bucătărie și living, ideală pentru cei care vor să petreacă aici o perioadă mai lungă de timp. La cerere, personalul de la Pensiunea Kilato din Vărșag pregătește preparate tradiționale secuiești.

img_20180803_134641 copy
Casa la cheie din curtea Pensiunii Kilato, Vârșag

Fiind cazat la Pensiunea Kilato, poți avea parte de o tratație specială. În curtea pensiunii se află un ciubăr cu apă încălzită. După o zi de explorare a zonei (Cascada Vârșag se află la 10 minute de mers pe jos, de la pensiune) o baie în ciubăr este o experiență deosebită. Relaxarea este garantată.

img_20180803_134539 copy
Ciubărul din curtea Pensiunii Kilato, Vârșag

Este bine de știut că în apropierea pensiunii există un magazin de unde doritorii pot cumpăra diverse produse necesare șederii în zonă. Pensiunea Kilato are sală pentru servit masa dotată cu bănci și mese din lemn masiv.

 

Turismul în zonă este bine dezvoltat, astfel că se pot face plimbări cu căruța trasă de cai vara sau cu sania în sezonul rece. Ospitalitatea cu care am fost întâmpinat la Pensiunea Kilato m-a determinat să revin aici. Cascada Vărșag, Izvorul Târnavei, pășunile verzi și aerul proaspăt sunt alte motive pentru care orice iubitor de natură revine la Vărșag fără să stea prea mult pe gânduri.

Dacă aveți nevoie să vă încărcați bateriile, să luați o gură de aer curat sau să degustați preparatele tradiționale secuiești asezonate cu ospitalitatea locului, Pensiunea Kilato din Vărșag este locul ideal.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru