O plimbare în Centrul Vechi din București și un dram de cultură
Străduțele înguste ale Centrului Vechi din București, casele care ascund povești, drame și istorii uitate, unele redate prezentului, altele în așteptarea unei intervenții salvatoare. Tabloul acesta este completat, pe ici pe colo, de prezențe care te uimesc, te încântă sau care te fac să te oprești din plmbare. Sunt opere ale unor sculptori care își aduc creațiile în stradă, sub ochii trecătorilor și în soare, vânt, zăpadă sau ploaie își spun povestea mistică.
Pe strada Sfântul Dumitru, în fața Teatrului de Comedie, în 2008 s-a instalat Omul, Timpul, Spațiul, opera sculptorului bucovinean Ion Mândrescu. În anul 2013 sculptura a fost mutată la intersecția străzii Nicolae Tonitza cu strada Ion C. Filitti și a fost înlocuită cu bustul in bronz al actorului Gheorghe Dinică.
Ion Mândrescu începe să modeleze seria ”Omul, Timpul, Spaţiul”, în anul 1985. În 1990 primeşte premiul revistei Flacăra pentru lucrarea ”Omul, Timpul, Spaţiul” şi tot în acelaşi an opera urma să fie transformată într-un monument de mari dimensiuni şi amplasată în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Proiectul este respins de autorităţi sub motivaţia că lucrarea nu putea fi susţinută de rezistenţa pasajului. Traseul lucrării nu se opreşte aici. Un an mai târziu, Mândrescu participă cu opera la Expoziţia Universală de la Sevilla şi, în acelaşi an, este prezentă la o expoziţie de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii. Câţiva ani mai târziu impresionanta lucrare va fi prezentă la Salonul Internaţional de Artă de la Strasbourg, probabil una dintre cele mai însemnate momente pe care le trăieşte bronzul lui Mândrescu. (sursa Artmark)
