„Un dram de înțelepciune, un dram de dragoste vizavi de cultură”

Parcul Kiseleff, loc de plimbare și relaxarea fost și este spațiul în care istoria și-a făcut prezența, marcând momente și eroi.

hdr
Monumentul Infanteriei Române, creaţia sculptorului Ion Bolborea

Subiectul acestui articol este Monumentul Infanteriei Române, creaţia sculptorului Ion Bolborea, situat în dreptul Rondului I al Şoselei Kiseleff. Monumentul se află la capătul unei alei pietruite. În anul 2000, cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea infanteriei române, a fost inaugurat la 27 aprilie. Este o lucrare impozantă. O coloană robustă din bronz, traforată, cu înălţimea de 10,5 m, diametrul de 3 m şi greutatea de 50 tone se înalță străjuită de ostași. Eroii Primului Război Mondial și Celui De-al Doilea Război Mondial se înalță către cer sprijinindu-și trupurile frânte de coloană. Către înaltul cerului parese că însăși coloana se destramă, într-un amalgam de fier și trupuri frânte, ca o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Este emoționant. Este devastator, considerând numărul infanteriștilor români care au murit pentru țară. Acesta este și rostul existenței acestui monument: amintirea sacrificiilor infanteriei, a românilor de ieri pentru românii de astăzi.

hdr
Detaliu Monumentul Infanteriei Române, creaţia sculptorului Ion Bolborea

Așa cum spuneam mai sus, în Parcul Kiseleff, de-a lungul timpului au fost expuse monumente care au apărut și dispărut, în funcție de interesele politice ale momentului. Astfel, pe amplasamentul actualului  Monument al Infanteriei Române s-au succedat mai multe monumente. Primul purta acelaşi nume, fiind dedicat infanteriştilor căzuţi în Războiul de Independenţă şi în Războiul de Reîntregire. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936, se afla în faţa statuii regelui Ferdinand. Monumentul a fost realizat de arhitectul N. Georgescu şi sculptorul Ion Jalea. Era alcătuit dintr-un obelisc, placat cu marmură, în care erau încrustate denumirile principalelor bătălii din cele două războaie, înconjurat de un grup statutar reprezentând infanterişti în plin asalt. A fost înlăturat tot în perioada comunistă. În 1987, pe acelaşi amplasament, a fost adusă Statuia Ostaşului Sovietic Eliberator, aceasta fiind primul monument inaugurat în Bucureşti după război, care o înlocuise, în anul 1945, pe cea a Eroilor Corpului Didactic (autori Arthur Verona şi Ion Jalea), amplasată pe latura nordică a Pieţei Victoriei, între Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor. Statuia Ostaşului Sovietic nu a rămas multă vreme, fiind înlăturată în septembrie 1991.

IMG_20171201_125400 copy
Detaliu Monumentul Infanteriei Române, creaţia sculptorului Ion Bolborea

La Primăria Capitalei există un proiect pentru reconstruirea vechiului Monument al Infanteriei Române. Până (și dacă) vom vedea reconstruit acest monument, opera sculptorului Ioan Bolborea rămâne singura amintire a jertfei infanteriștilor români. Artistul Bolborea a mai dăruit umanității în Grupul statuar „Căruța cu paiațe” din București, inaugurat la 19 decembrie 2010, Monumentul Reconcilierii din Arad sau Monumentul „Revoluției Române de la 1848″Monumentul Eugen Ionescu din Slatina, 2002-2003, Monumentul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba IuliaFântâna Vioara Spartă, instalată în Parcul Colțea din București.

Într-un interviu acordat doamnei Steluța Roșca Stănescu, maestrul Ioan Bolborea spunea, ca un apel la rațiunea și sufletul nostru, să acordăm „măcar un dram de înțelepciune, un dram de dragoste vizavi de cultură și vizavi de monumente, și așa puține …”.

Surse: http://artapringauracheii.ro, https://ro.wikipedia.org, http://orasulluibucur.blogspot.ro