Turist prin Romania vă anunță cu mândrie că este partener media al unui eveniment (premieră în România!!!!) care îmbină tradiția și arta: Festivalul sculptorilor cu drujba, prima ediție! În comuna Vaideeni, satul Cerna, județul Vâlcea suntem invitați cu toții, în perioada 18 – 23 iulie 2017 să fim martori uimiți ai nașterii unor opere de artă unice.
În lume, sculptura cu drujba are deja o istorie: în Statele Unite ale Americii, în anii 1950, artistul Ray Murphy se semnează în lemn folosind drujba, în 1961, Ken Kaiser a creat peste 50 de opere pe care le-a expus într-un spațiu care a devenit o atracție turistică: Trees of Mystery. Peste tot în lume, mii de turiști sunt atrași de miracolul creației, artiști din Marea Britanie, Canada, Japonia își transpun viziunea făcând din lemn și o unealtă brută, opere de artă care impresionează prin expresivitate.
Lemnul trecut prin lama oțelului drujbei spune o poveste, induce o stare. Copacul care nu mai este, își continuă viața renăscând sub lama uneltei care l-a doborât. Artistul englez Mattew Crabb a creat cea mai înaltă statuie din lemn sculptat cu drujba. Statuia are 9 metri, se află în Schochwitz, Germania și o întruchipează pe Fecioara Maria.
Odată cu mediatizarea și evoluția acestei arte, companiile producătoare de drujbe au creat lame speciale pentru sculptură.
În România, artiștii sculptori cu drujba vor avea începând cu Festivalul Sculptorilor cu Drujba, un spațiu în care să creeze și să își expună arta. Organizatorul festivalului, un împătimit și un îndrăgostit de sculptură cu drujba, domnul Adrian Mircea Bondoc a gândit și pregătit un spațiu pentru creație. Platoul dedicat festivalului se află în imediata apropiere a Pensiunii Cerna, gazdă primitoare, Primăria Vaideeni fiind un partener de nădejde al festivalului.Festivalul va fi un prilej pentru expunerea artei locale de olărit din Horezu; de asemenea, o emblemă a tradiției zonei va fi prezentă la Festivalul Sculptorilor cu Drujba: Covorul Oltenesc, reprezentată de doamna Anca Dumitrescu, care a afirmat că prezența sa și a Covorului Oltenesc, la acest festival, este importantă deoarece susține tradiția și imaginea Olteniei.
Mâncarea tradițională va fi servită participanților și turiștilor, ambianța fiind susținută de formațiile de muzică populară ale comunei Vaideeni. Serile vor fi luminate de foc de tabără și de multă voie bună.
Este o premieră în România și invităm românii să se bucure de frumusețea și arta născută din lemn, drujbă și multă pasiune.
Noi, Turist prin Romania, urăm … la cât mai multe ediții ale Festivalului Sculptorilor cu Drujba!
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru