Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și, din Biblie, aflăm că erau din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Au fost primii ucenici ai lui Hristos.
Creştin-ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, numit şi „Cel dintâi chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.
Andrei a avut sfârşitul unui mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei. Numele Andrei provine din limba greacă Andreas și înseamnă viteaz, bărbătesc. Multe biserici au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei , dar cel mai mare pelerinaj are loc la Peştera Sfântului Andrei în Dobrogea lângă satul Ion Corvin.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Ziua Sfântului Andrei se numește şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Ziua se serbează prin nelucru în casă, ca să nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci şi pentru oamenii care îndrăznesc să plece la drum. Tot din cauza lupilor nu se mătură toată ziua, nu se dă gunoiul afară, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se dă pomană şi nu se dă nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia.
În ajunul zilei de Sfântul Andrei este multă agitație pentru fetele şi femeile din Maramureş. Pe Valea Marei fetele de măritat abia aşteaptă venirea serii că să-şi poată afla ursitul iar femeile se ocupă de protecţia casei şi a gospodăriei pentru tot anul care va urma. Fetele şi femeile respectă ritualuri tradiţionale a căror vechime nu este stabilită de către specialiştii în folclor şi etnologie.
Unele tinere încearcă să îşi vadă viitorul soţ la miez de noapte și aşezate complet dezbrăcate între două oglinzi, în cameră întunecoasă, cu câte o lumânare în fiecare mână, se privesc în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate de oglinda din spate. Se crede, şi unele persoane chiar au avut această iluzie, că prin faţa ochilor încep să se deruleze scene de viaţă, că tânăra îşi vede viitorul soţ sau, în unele cazuri, că i se dezvăluie scene din viitor.
În ziua de Sfântul Andrei sunt urcate 12 cepe sănătoase, în podul casei, și sunt lăsate acolo până în seara de Crăciun. Cepele care s-au stricat indică lunile ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolțit indică lunile favorabile recoltei.
Se pune grâu la încolțit pe farfurioare. Astfel, în funcție de cât de frumos va crește grâul până la Anul Nou, așa vor prospera gospodării care l-au semănat. Al cui grâu va crește mai mare, acela va avea mai mult noroc și sănătate.
După sărbătoarea Sfântului Andrei, copii încep să-și pregătească colindele și urăturile pentru Crăciun și Anul Nou, își pregătesc clopoțeii și alte obiecte tradiționale folosite la colindat.