Ziua de 8 noiembrie este Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Este ziua “duhurilor slujitoare”, așa cum ne învață Biserica și este serbată de prin secolul al cincilea. Fiind considerate ființe fără trupuri, slugi credincioase ale lui Dumnezeu, prieteni și ocrotitori ai oamenilor, sărbătorirea lor s-a răspândit repede în Răsăritul creștin.

mihail_si_gavriil

Arhanghelul Gavriil este considerat Îngerul cel fără de seamăn al bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu, aducând omenirii bunele vestiri și cele despre marea milostivire a venirii lui Hristos. Arhanghelul Gavriil se manifestă în adierile uşoare, salutările blânde, luminile line şi picăturile de rouă aşezate fără zgomot, ale pogorârii lui Dumnezeu, este slujitorul ales al noului har al Evangheliei.

Arhanghelul Mihail este considerat Îngerul fricii lui Dumnezeu, dreapta mustrătoare, ochiul neîndurat al Judecătorului, glasurile înfricoşătoare şi tunetele şi fulgerele şi trâmbiţele pogorârii Domnului în Muntele Sinai, este slujitorul formidabil al Legii Vechi.

Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt ochii prea luminoşi ai Atotvăzătorului Dumnezeu prin care vede şi luminează întreaga lume văzută şi nevăzută, sunt cele două mâini prea tari ale Atotţiitorului, sunt cele două picioare prea iuţi cu mii de aripi ale Domnului.

sfintii-arhangheliObiceiuri și tradiții

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”. În unele zone ale țării s-a păstrat tradiția că în această zi, finii să își viziteze nașii, dăruindu-le colaci.

În această zi nu se lucrează și se spune că cei care nu se supun vor avea parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări şi să se roage pentru belşug şi sănătate.

În zonele muntoase, Arhanghelii sunt celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale fac o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despărțiți de oi), care este considerată a fi purtătoare de fecunditate. Turta se aruncă în dimineața zilei de 8 noiembrie în tarlaua oilor. Dacă turta cade cu fața în sus este semn încurajator, de bucurie, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu fața în jos este mare supărare.

sf-arhangheli-mihail-si-gavriilÎn tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului si că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfântului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască. În credințele populare Sfântul Mihail este protectorul Lunii și al Soarelui și se spune că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

În această zi este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumină” pe cealaltă lume.