Dacă tot a venit august, bineînțeles că a venit și vremea campării pe Valea Lăpușului, ca în fiecare an de vreo 15 ani încoace. Am strâns toate cele necesare pentru cort, saltele, așternuturi, ustensile pentru foc și vase pentru gătit, celebrul disc, lumini, și … pe aici ți-e drumul.

20150808_183303 copy

Nimic schimbat față de anul trecut, aceeași aglomerație pe drum, aceleași meleaguri cu aceeași oameni minunați. Când am ajuns la Roșia, proprietarii locului unde instalăm cortul, tanti Emilia și Ghițucă, ne-au așteptat cu o surpriză de zile mari. Terenul pe care punem cortul era deja cosit și desțelenit astfel că nu a mai trebuit să muncim noi pentru a nivela și desțeleni. Am pus corturile imediat și primul lucru a fost să facem o baie binemeritată în apele călduțe ale Lăpușului. Imediat la ieșirea din chei, la punte sau la moară, cum se mai zice pe aici, Lăpușul are aspect de râu de deal. Se lățește foarte mult, curge molcom printre pietroaie și arini, duce cu el poveștile tumultoase ale trecerii timpului și timpurilor.

20150808_174713 copy

Locul unde instalăm cortul este la limita superioară a văii inundabile, astfel că, dacă plouă nu sunt șanse să ajungem în Someș făcând o călătorie nedorită pe apă.

Două săptămâni de odihnă după un an plin de evenimente, două săptămâni în care ne permitem să uităm de grijile cotidiene și să fim frați cu natura. Un deliciu pentru noi, cei care suntem obișnuiți să înfruntăm vitregiile naturii într-o casă din pânză, sub un nuc imens ascultând permanent susurul molcom al apei.

Aici se îmbină utilul cu plăcutul așa că dis-de-dimineață se merge la pescuit pentru a asigura masa de seară, iar dacă plouă se merge la cules de ciuperci imediat a doua zi. Dacă nu ne descurcăm cu sortarea ciupercilor, localnicii sunt mai mult decât încântați să ne dea o mână de ajutor astfel încât să nu transformăm concediul într-un coșmar de nedescris.

WP_20160802_008 copy

Având în vedere că nu tot și toate sunt plăcute este bine de știut ce trebuie să faci dacă te trezești, așa cum am pățit noi, cu o ploaie de proporții. De obicei vine din senin și nici nu știi ce te-a lovit. Acum cerul albastru și frumos, atmosferă calmă și relaxată, iar în următoarele minute se revarsă un șuvoi de ape din ceruri care nu face altceva decât să aducă de peste tot numai noroi, bucăți de crengi, peturi aruncate de alții care consideră că nu este necesar să își arunce resturile menajere în locurile special amenajate, aviz amatorilor, un mare râu de nestăvilit care curge pe lângă și prin cort, asta în cazul în care locul nu a fost ales bine pentru campare. Recunosc, destul de neplăcut, dar toate aceste neplăceri pot fi evitate dacă se respectă câteva reguli de bază atunci când se merge cu cortul. Până la urmă, ploaia nu este atât de rea pe cât pare, iar un strop de răcoare este bine venit atunci când este caniculă.

20150727_171446 copy

Bine de știut atunci când se merge cu cortul:

  1. Cereți acceptul proprietarului atunci când vreți să instalați cortul pe teren privat. Nici nu aveți idee cât de benefică este o relație stabilită cu oamenii de la munte. Vă pot aduce produse proaspete fără măcar să le cereți, din bun simț și ospitalitate. Astfel, un lapte proaspăt, brânză sau ouă pot ajunge la voi pe masă imediat, doar printr-un simplu „Bună ziua.”.
  2. Alegeți un loc pentru campare lângă apă asigurându-vă că nu vă aflați într-o zonă inundabilă în caz de ploaie torențială. Face bine la sănătate să nu aveți de mutat cortul pe ploaie, astfel riscând să udați și hainele uscate pe care le aveți de schimb.
  3. Alegeți o colină plată, mai înaltă decât restul zonei neinundabile pentru a scăpa de neajunsurile unei ploi torențiale. Săpați un șanț în jurul cortului de cel puțin 15 cm adâncime care să asigure drenajul apei în caz de ploaie. Scurgerea va trebui să fie spre cea mai joasă zonă din vale, astfel încât să nu se creeze vreo baltă prin vecinătatea cortului.
  4. Faceți vatra pentru foc la cel puțin 5 metri de cort în așa fel încât tăciunii aprinși să nu ajungă pe foaia cortului și să perforeze materialul.
  5. Nu tăiați lemne pentru foc fără să cereți acordul proprietarului, oamenii sunt foarte posesivi când vine vorba de proprietate, mai ales că pentru ei lemnul este și material de construcție și materie primă pentru caldură, pe timp de iarnă. De regulă, sunt foarte multe vreascuri uscate pe malul râului și, oricum, nu aveți nevoie de copaci groși pentru un foc de seară sau pentru a încropi rapid un grătar sau o ciorbă la ceaun.

WP_20160802_004 copy

Așa că, dragi cititori, cu încredere și optimism, vă urăm campare plăcută fără incidente neplăcute. Până la urmă, ploaia e frumoasă și are avantajele și rostul ei.

Drum bun și drumuri bune!