Sub cerul liber tinerii stau pe iarba. Se afla pe o insula de mai putin de un kilometru patrat. Imaginati-va ca acestia participa la cursuri si conferinte, ateliere, demostratii stiintifice cu teme din domenii ca stiinta si tehnologie, comunicare, cultura, futurologie si science fiction-ul, arta, sport si jocurile mintii.
Pana pe data de 9 august, vor crea, visa si imagina viitorul si vor invata sub indrumarea unor oameni dedicati formarii tinerilor in toate aspectele necesare dezvoltarii firesti: minte, corp si suflet.
Este descrierea unui fenomen care, din vara anului 1989, la initiativa domnului Alexandru Mironov, domnului Aurel Carasel si domnului Sorin Repanovici, a inceput (asa cum spunea coordonatorul general al Academiei Atlantykron, domnul Sorin Repanovici) sa formeze tineri, sa ii sustina in devenirea lor creativa, sa influenteze destine.
Din 1989, tabara de vara Atlantykron, caci asa se numeste fenomenul de care pomeneam, a adus in fata tinerilor nume ca: Alexandru Mironov, Romulus Barbulescu, George Anania, Dan Merisca, Lucian Merisca, Florin Munteanu, Emil Streinu, Ion Hobana, Dan Farcas, Viorel Lazar, dar si nume internationale ca: Bridget Wilkeson, Roberto Qualia, Alain Le Bussy, David Lewis Anderson, Joe Haldeman, Norman Spinrad, Randy Gordon, Robert Sheckley, Wilhelm Frey, Iona Frey, Sibylle Colberg, Paul Rosner, Norman Rosner, Joel Castellenos, Peter Moon, Casper Werner, Edward Belbruno, Mary Ann Martini.
Printre recordurile taberei de vara Atlantykron se numara si gazduirea, in anul 2001, a conventiei anuale a science-fiction-ului din Europa, conventie coordonata de Societatea europeana de science-fiction.
Anul acesta tabara a inceput pe 31 iulie si, ca de obicei, insula aduna peste 400 de tineri dornici de cunoastere. Cunoasterea este intr-un cadru atipic, precum spuneam, tinerii asistand la prelegeri, cursuri, conferinte, stand intinsi pe iarba, asa cum nu se intampla in nicio scoala din Romania.
Cursurile la care participa tinerii, anul acesta, sunt:
STIINTA:
- Lumea magnetismului (lector: George Zăgrean);
- Curs de prim ajutor realizat cu suport din partea Societăţii de Salvare Bucureşti (lector: Gabriel Vâlsan – trainer acreditat ERC – European Reuscitation Council);
- Atelier introspective (lectori:Cristina Botezatu și Cristina Ciurea – INCS);
- Elemente de dezvoltare personală şi autocontrol mental (Instructor: Dr. Teodor Vasile);
- Atelier de astronomie (Instructori: prof. Victor Şutac, lect. Dr. Cristian Pîrghie, prof. Dr. Petru Crăciun);
- SETI & Complexity (atelier coordonat de Dr. Florin Munteanu);
- Introducere în radioamatorism (Lectori: Petrică Stolnicu şi Mihai Stanca);
- Modelarea excelenţei umane; Robotică şi inteligenţă artificială (Lector: Dr. Ing. Dan Milici);
- Măsoară-ţi muşchii – metodele de investigare musculară în sportul de perfomanță – Tensiomiografia (TMG) (lector: Amalia Oatu, INCS)
CULTURĂ:
- Concursul de proză science fiction „Valentin Nicolau”, organizat în memoria scriitorului, dramaturgului şi omului de litere care a fondat grupul editorial Nemira, sponsorizat de Mastercard (Se vor acorda 2 premii în valoare totală de 2500 de lei. Responsabili: Ana Nicolau, prof. Aurel Cărăşel, Traian Bădulescu);
- Când ideile Science Fiction devin realitate (lectori: prof. Aurel Cărăşel şi Sorin Repanovici); Interculturalitate (iniţiat de Heather Caton).
ARTA:
- Concursul de arte vizuale „Valentin Nicolau”, sponorizat de Mastercard, cu 2 premii în valoare totală de 2.500 de lei;
- Fuziuni cromatice (Coordonatori: prof. Dr. Aurel Manole şi prof. Valentin Ionescu);
- Fotografia A-Z, concepte de artă (Instructor: Andrei Barbu);
- Morse Code and Craft; Iniţiere în tehnica macrameului, tehnici de coasere a mărgelelor pe nisip (Activitate de măiestrie artistică coordonata de Carla Cristina Ştiopei din Sighetul Marmaţiei – Maramureş)
SPORT:
- Sport şi competiţie – Volei, tir cu arcul, badminton, şah, darts, skandenberg – o gama diversă de competiţii sportive şi activităţi distractive (Animatori sportivi: Vicenţiu Grosu şi Ramin Bolhassani); Brain Games.
(sursa: http://www.traianbadulescu.ro/2015/07/30/atlantykron-2015-dincolo-de-frontiere/)
Despre insula Inelul de Piatra se stiu putine lucruri. Este o bucata de pamant care sta la suprafata Dunarii doar cateva luni pe an. Acesta este motivul pentru care nu este trecuta pe harta.
(sursa: http://ziarulnational.md/foto-vezi-cele-mai-spectaculoase-si-aproape-necunoscute-insule-din-romania/)
Intr-adevar, locul pare misterios si starneste curiozitatea prin farmecul si ineditul lui, dar certitudinea si increderea noastra este ca acolo tinerilor li se schimba destinele prin deschiderea unor ferestre ale mintii si creativitatii cum doar o data pe an se intampla in Romania. Acesta este motivul pentru care am denumit acest loc Insula Viitorului.
Felicitari organizatorilor si sustinatorilor acestui fenomen si domnului Traian Badulescu, care ne aduce vesti zilnice de pe Insula Viitorului.
GALERIE FOTO
Sursa foto: Traian Badulescu
Cine face promovarea Atlantykron? Vreau sa stiu mai multe despre aceasta , poate ne implicam si noi cu o sponsorizare!!
Dorim sa sustinem tinerii deschisi catre cunoastere, stiinta …