NOAPTEA SANZIENELOR24 iunie este ziua in care crestinii sarbatoresc nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, zi care mai coincide si cu sarbatoarea cu origini pagane, a Sanzienelor. Se spune ca Sanzienele sunt niste zane protectoare ale florilor si dragostei care traiesc pe campurile cu flori. In ziua de Sanziene, fetele culeg flori, le impletesc in cununite si le arunca pe acoperisurile caselor ca sa afle cand se vor marita. Legenda mai spune si ca cei ce vor purta aceste cununite vor fi feriti de boli si de neajunsuri. Desi sunt socotite a fi zane bune, Sanzienele se pot supara daca nu sunt respectate aruncand vijelii si grindina asupra culturilor si oamenilor. Superstitiile difera de la zona la zona, dar, in majoritatea zonelor in care s-a pastrat traditia, ziua de 24 iunie este o zi speciala si se sarbatoreste cu sfintenie.

In Maramures, zona cu cele mai bine pastrate traditii din Romania, in noaptea de 23 spre 24 iunie, se aprind asa-zisele “focuri de vara”, baietii se suie pe culmile dealurilor cu faclii aprinse, iar fetele danseaza in jurul lor asemeni flacarilor. Dupa ce ard facliile, tinerii coboara pe malul raului din apropiere si cladesc un foc mare peste care participantii trebuie sa sara, apoi,  la lumina flacarilor, perechile de indragostiti se scalda in rau. Sunt foarte multe obiceiuri in noaptea de sanziene, se mai spune a aceasta noapte este singura din an in care iti poti afla ursitul sau ursita, astefel, baietii pun la geam un fir de sanziana, iar fetele sub perna si asteapta sa viseze chipul celui destinat.

In Muntenia, Dobrogea si Moldova, sarbatoarea se numeste “Dragaica” (Muntenia si Dobrogea) sau “sinzanie” (Moldova si Bucovina) si fetele impletesc dragaici.  In aceste zone, cea mai frumoasa fata se imbraca mireasa si capata puteri nebanuite. Cea imbracata in mireasa, da binecuvantarea holdelor, sporeste mirosul florilor si da sanatate bolnavilor.  Potrivit legendelor, cea imbracata mireasa nu se casatoreste 3 ani si in schimbul acestui sacrificiu, urseste celorlalte fete persoana cu care se vor marita.

Traditiile si superstitiile sunt nenumarate si specifice diferitelor zone. Iata un descantec pe care il fac flacaii:

„Du-te soare, vino luna,

Sanzienele imbuna,

Sa le creasca floarea-floare,

 galbena, mirositoare,

Fetele sa o adune, sa le aseze in cunune,

Sa le prinda-n palarie,

Struturi pentru cununie,

Boabele sa le rasteasca,

Pana-n toamna sa nunteasca“!.

Sanzienele, sunt socotite ca facind parte dintre zanele bune, dar daca se lucreaza in ziua de 24 iunie se spune ca ele pot aduce grindina asupra culturilor, lasa florile fara miros si plantele fara leac.

Voi ce faceti de sanziene?