19062013481Prima mea incursiune in Sibiu, imi aduc aminte ca a fost acum cativa ani buni. La momentul respectiv nu mi s-a parut cine stie ce. Prima impresie a fost aceea de oras de provincie, cochet, ingrijit, dar … atat. Probabil si din cauza faptului ca nu am avut timp sa aprofundez. La un studiu mai atent, pe care am reusit sa-l fac zilele acestea, am inceput sa descopar adevarata viata a orasului, sa-I descopar caldura si incarcatura istorica, sa-I descopar civilizatia si cultura.

In acest moment, Sibiul a devenit unul dintre orasele meu de suflet. Are o caldura aparte si inspira o liniste interioara ce te calmeaza si te face sa te simti mai bine. Aerul aristocratic19062013484 dat de cladirile vechi te indeamna la visare si parca fiecare tigla de pe casa are de spus povestea ei, doar sa te opresti si sa asculti. Arhitectura orasului iti da senzatia ca traiesti intr-o cetate medievala, doar masinile de pe strazi si alte elemente actuale te scot din atmosfera data de constructiile sasesti. Sibiul s-a ridicat foarte mult ca prestigiu in Europa mai ales dupa anul 2007 cand a fost capitala culturala Europeana, titulatura pe care o merita pe deplin.

Oras de foarte mare insemnatate economica, financiara si culturala, Sibiul constituie un important centru cultural al Transilvaniei. Marturie a acestei afirmatii stau nenunmarrate atestari istorice. Exemple sunt multe, dar cele mai elocvente le enumar in cele ce urmeaza: in 1292 a fost atestat primul spital de pe teritoriul Romaniei, in 1350 se infiinteaza prima monetarie din Transilvania, in 1380 a fost documentata prima scoala de pe teritoriul Romaniei, in 1494 se atesteaza prima 19062013492farmacie de pe teritoriul actual al Romaniei, tot in 1494 se atesteaza primul orologiu montat intr-un turn pe teritoriul actualei Romanii, in 1534 se atesteaza prima fabrica de hartie de pe teritoriul Romaniei, in 1544 se tipareste prima carte in limba romana, in 1551 se atesta documentar primul experiment cu rachete (nave spatiale)din lume – experiment realizat de Conrad Haas, din 1692 pana in 1791 Sibiul a fost capitala Transilvaniei, in 1788 se atesta primul teatru de pe teritoriul actualei Romanii, in 1795 a fost instala primul paratraznet din sud-estul Europei – la Cisnadie, in 1797 Samule Hahnemann deschide primul laborator homeopatic19062013493 din lume, in 1817 se de primul muzeu din Romania – muzeul national Brukenthal, in 1896 se inaugureaza prima line electrica din sud-estul Europei, in 1904 Sibiul este al doilea oras din Europa si al treilea din lume in care se introduce omnibusul (precursor al troleibuzului), in 1928 se inaugureaza prima gradina zoologica din Romania, in 2007 devina capitala culturala Europeana. Iata ca Sibiul sau Hermannstadt este printre putinele orasse din Romania care pot fi considerate pionieri ai stiintei, educatiei si culturii din Romania.

Cu o populatie de aproximativ 150000 de locuitori, Sibiul este ntr-adevar un oras care merita vizitat, aprofundat si cunoscut. Important centru universitar si cultural, Hermannstadt este socotit orasul cu cele mai mari investitii straine din Romania. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine pastrate locatii istorice din tara. Multe din zidurile si sistemele de fortificatii sunt mentinute intr-o stare foarte buna. Centrul istoric este in proces de a fi inscris in lista patrimoniului UNESCO. Orasul se afla aproape de Munții Fagarasului – o destinatie importanta pentru drumetii – si de statiunea Paltinis – o destinatie pentru sporturile de iarna si nu numai. In zona sunt multe biserici fortificate construite de 19062013494coloniștii sasi.

In centrul orasului se găsesc o serie de lacasuri istorice de cult:

  • Biserica Evanghelica Parohiala (luterană) sec. XIV
  • Catedrala Ortodoxa 1906
  • Biserica si Complexul Ursulinelor (romano-catolica, in utilizarea partiala a greco-catolicilor) sec. XV
  • Biserica Romano-Catolica din Piata Mare 1726-1733
  • Biserica Franciscanilor de pe Strada Selarilor (romano-catolica)
  • Biserica reformată (calvina) 1786
  • Biserica evanghelica „Johanniskirche” 1883
  • Biserica din Groapa (ortodoxă) 1788-1789
  • Biserica dintre Brazi (folosita de o parohie ortodoxa, revendicata de greco-catolici) 1788,140520142805 prima biserica greco-catolică din Sibiu
  • Capela „Sf. Cruce” din Piata Garii (romano-catolica)
  • Sinagoga cultului mozaic 1888

In cele doua sate de la portile vechiului oras, azi cartierele Turnisor si Gusterita, se afla doua biserici fortificate:

  • Biserica evanghelica din Turnisor (luterana) sec. XIII
  • Biserica evanghelica din Gusterita (luterana) sec. XIII

Iata ca din toate punctele de vedere, Sibiul sau Hermannstadt este o locatie care, intr-adevar merita explorata, cunoscuta si mediata. Locatie ce face o mare cinste Romaniei, Sibiul este si va ramane un oras pe care, eu cel putin, il voi aprecia si il voi avea aproape de mine.