Peștera Valea Cetății este situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, descoperită acum circa 60 de ani . În 1949, a fost desfundată intrarea în peșteră, în urma unei explozii hidraulice, pentru înlăturarea sedimentelor acumultate și pentru lărgirea intrării foarte înguste. De aici, a apărut și numele de peștera Fundata.

În lungime totală de circa 958 m, pe galeria principală (între cele două intrări – așa cum atestă Clubul de Speologie „Emil Racoviță” din București), aceasta nu este o peșteră deschisă publicului, deoarece intrarea, situată la 825 m altitudine, se face anevoios (doar pe burtă). Dar, cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei. Deși, cu ceva timp în urmă, ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în „Sala Mare” stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care, una de 2 m înălțime, care veghează intrarea în „Sala Mare„, asemenea Stejarului din Borzești, salutându-i necontenit pe puținii vizitatori.

Din „Sala Mare„, cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2.500 mp, pleacă în diferite direcții, galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt, în general, acoperiți cu scurgeri de calcit. Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m și indicele de ramificare de 4,77. Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază în funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut, într-o prima fază, galeriile umplute cu apă, coroziunea lărgind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liberă, eroziunea a modelat și pe verticală.

Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată, de interes național și monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.

De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) poate fi vizitată de toată lumea, nu doar de cei pasionați, accesul turiștilor în peșteră fiind înainte dificil, aceasta fiind nou introdusă în circuitul turistic românesc. Astfel, s-au creat de curând locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat în interiorul peșterii.
Reblogged this on dana1967.