Amplasare
Amplasare

Tinutul Caliacra, in perioada interbelica, a fost un judet al Romaniei din Dobrogea de sud, judet ce cuprindea 4 regiuni: Balcic, Casim, Ezibei si Stejarul. Capitala tinutului se afla la Bazargic, oarsul Dobrich de astazi, in Bulgaria. Regiunea a fost anexata Romaniei ca rezultat al razboaielor Balcanice. Bulgaria a reintrat in posesia teritoriului intre anii 1916 si 1918 in urma Tratatului de la Bucuresti semnat in anul 1918, dar l-a pierdut din nou dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial prin Tratatul de la Neuilly. Dupa Reforma Administrativ Constitutionala din 1938, tinutul a fost inglobat impreuna cu judetul Constanta, Durostor si Ialomita in  “Tinutul Marii”. La data de 7 septembrie 1940, Caliacra impreuna cu tot sudul Dobrogei a fost restituit Bulgariei prin Tratatul de la Craiova.

Potrivit recensamantului romanesc din anul 1930 al judetului Caliacra, populatia

Kaliakra fortress
Kaliakra fortress

numara 166911 suflete din care: 42,4% bulgari, 23% turci, 22,6% romani, 3,8% gagauzi, 2,7% tatari, 1,4% tigani si 4,1% alte etnii (greci, evrei, armeni, circasieni). Clasificata dupa religie, populatia era impartita in 70,4% crestin ortodocsi, 28,2% islamici si 1,4% alte religii.

Capul Kaliakra, este o fasie de pamant lunga si ingusta din sudul Dobrogei localizata la 12 km de Kavarna si la 60 de km de Varna. Coasta este presarata cu stanci verticale ce ajung la o altitudine de 70 de metri deasupra marii.  Kaliakra constituie o rezervatie naturala unde se pot observa in voie delfinii si cormoranii. De asemena se mai pot gasi aici ramasitele unei cetati medievale si un mic golf (golful Balota) cu plaja la nord de stanci, ambele facand parte din rezervatie.

Numele de Kaliakra isi are origine greceasca, „καλός” – frumos si „άκρα” – fortareata. Se mai poate traduce si ca “fortareata frumoasa” sau “capul frumos”.

Intrarea in fortareata
Intrarea in fortareata

Kaliakra a fost scena celei mai mari batalii navale din cadrul razboilui ruso-turc (1787 – 1792), la 11 august 1791.

Primul far a fost construit aici in anul 1866 de Compagnie des Phares de l’Empire Ottomane. Cel prezent a fost ridicat in 1901 pe fundatie de piatra. La ora actuala farul se afla la o innaltime de 68 de metri deasupra marii si emite un semnal de avertizare la fiecare 5 secunde. De asemenea, langa far mai exista un radar modern pentru navigatie si un semnalizator acustic pentru ceata.

Incepand din 2009 s-au construit foarte multe eoliene ce pot fi vazute de-a lungul drumului de la Kavarna la Cap Kaliakra. De asemenea, in zona s-au mai construit 3 terenuri de golf de talie internationala, designul apartinand renumitilor jucatori si campioni Gary Player si Ian Woosnam.

Probabil cea mai populara legenda a locului este cea despre cele 40 de fecioare care

Cap Kaliakra
Cap Kaliakra

si-au legat pletele impreuna si s-au aruncat de pe stanci in Marea Neagra preferand moartea decat sa cada in mainile otomanilor. Un monument a fost ridicat in cinstea acestei legende chiar la intrarea in fosta cetate. Acest monument se mai cheama si Poarta celor 40 de fecioare.

Ca traseu de urmat pentru vizitarea capului Kaliakra sunt mai multe variante disponibile. Cel mai apropiat oras mare din Romania este Constanta. Distanta rutiera din Constanta pana la capul Kaliakra este de aproximativ 112 km cu trecerea frontierei pe la Vama Veche. Cu plecare din Constanta, poate fi considerat un obiectiv turistic ce poate fi vizitat intr-o singura zi, cu pranzul la restaurantul de langa muzeul Kaliakra.

Ruinele cetatii
Ruinele cetatii

Cu plecare din Bucuresti recomand varianta Bucuresti – Giurgiu – Silistra – Dobrich – Kavarna – Cap Kaliakra, aproximativ 290 de km, timp de parcurs 5 ore cu tot cu formalitatile vamale. Pentru cei care doresc sa viziteze Cap Kaliakra pe perioada sejurului in Bulgaria se merge pe relatia Varna – Albena – Balchik – Kavarna – Cap Kaliakra.

Soselele sunt ceva mai inguste decat in Romania, dar se poate merge destul de lejer. Traficul nu este foarte aglomerat, dar, odata ajunsi aici cu siguranta toate impedimentele provocate de drum dispar in fata peisajului ce-l ofera stancile ce se ridica amenintator din apa. Ca peisaj, Capul Kaliakra, se poate spune ca rivalizeaza cu fiordurile norvegiene.

GALERIE FOTO