Chiar în centru stațiunii Harghita Băi, la doar câteva sute de metri de domeniul schiabil, se află bistro-ul Deer House, locul unde ne-am bucurat papilele gustative și am savurat într-o atmosferă relaxantă preparate de excepție pregătite cu inspirație și fler de chef Mathe.

În continuare, vă vom dezvălui din „secretele” preparării delicioaselor coaste la cuptor pe care le-am savurat după o porție bună de zbenguială în zăpadă.

Coaste de porc, la cuptor cu cartofi și inele de ceapă – Deer House din Harghita Băi

Totul începe cu îndepărtarea membranei fibroase de pe coaste și porționare lor. Apoi urmează condimentarea coastelor de porc, în tradiționalul stil ardelenesc, ca pe oricare friptură. Coastele de porc au fost condimentate cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia. Frumos condimentate coastele, după ce au șezut frumos vreo oră, chef Mathe a presărat din abundență chimen, pentru aroma sa grozavă.

Tava plină cu minunile de coaste bine condimentate a fost trimisă la cuptor, în prelabil, adăugându-se câțiva stropi de ulei și ceva apă și acoperind totul cu o folie de aluminiu. A stat așa vreo jumătate de oră.

Coaste de porc, la cuptor cu cartofi și inele de ceapă – Deer House din Harghita Băi

Chef Mathe a scos tava din cuptor, a scos și pus deoparte coastele de porc, după care a așezat un pat de legume: cartofi tăiați în bucăți măricele, câteva roșii de mărime medie, ceapa în sferturi și cățeii de usturoi întregi. A stropit legumele cu 2 linguri de ulei, a asezonat totul cu sare, boia dulce și chimen și a amestecat totul bine cu mâinile.

Deasupra patului de legume a aranjat coastele de porc. Astfel, tava, acoperită din nou cu folie de aluminiu a ajuns din nou la cuptor unde a stat vreo oră. Apoi, a îndepărtat folia de aluminiu și pentru încă vreo jumătate de oră adăugând ceva apă a mai lăsat tava la cuptor pentru rumenire.

Coaste de porc, la cuptor cu cartofi și inele de ceapă – Deer House din Harghita Băi

Cam asta a fost totul sau aproape totul. Bineînțeles a urmat platingul cu legumele acestea caramelizate, cartofii copți cu margini aurii și cățeii de usturoi confiați. Servite fierbinți aceste minunate coaste la cuptor alături de legumele coapte-caramelizate îți iau pur și simplu mințile atât e de bine totul rumenit și apetisant.

Mirosurile se întrepătrund armonios: cel grozav de friptură cu mirosurile de usturoi copt și ceapă caramelizată.

Coaste de porc, la cuptor cu cartofi și inele de ceapă – Deer House din Harghita Băi

Nici nu știi ce să guști mai întâi: un cartof copt, inele pane de ceapă, o coastă de porc, un cățel de usturoi confiat sau o felie de ceapă caramelizată? Sunt delicioase toate! Carnea fragedă și suculentă se dezlipește ușor de pe os și, oricum, coastele se mănâncă cu mâna, fără fasoane.

Așadar, aceasta este o invitație deschisă pe toată perioada anului, deoarece Harghita Băi este o stațiune de petrecut vacanțele de vară si de iarnă iar Deer House te așteaptă oricând cu bunătățile astea de coaste și nu numai.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru