În fiecare an, la 40 de zile după Paște, are loc Înălțarea Domnului. În popor, sărbătoarea mai poartă numele de Ispas sau Înălțarea Domnului.

De sărbătoarea Înălțării Domnului se înroșesc ouă și se pregătesc rețete tradiționale la fel ca pentru masa de Paște.

Sărbătoarea se mai numeşte în popor şi Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. Este sărbătoarea în care Biserica face amintire în fiecare an de ultimul eveniment din viaţa pământeană a Mântuitorului.

Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului. Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astefl, în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

Iată ce tradiții trebuie respectate în această zi de sărbătoare, dar și ce nu este bine să faci!

Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este impotant de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie.

Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri. În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

Sărbătoarea Înălțării Domnului este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii și din acest motiv gospodinele vopsesc ouă pentru această sărbătoare. Potrivit unei superstiții vechi în această zi credincioșii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai.

Pe vremuri, pentru a fi feriți de rele și protejați de boli, oamenii purtau la brâu frunze de leuștean.

În popor se spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii pixabay.com, ziarulumina.ro, crestinortodox.ro

Sursa informației ziarulumina.ro, crestinortodox.ro