La Casa Dimitrios din Băle Herculane se sărbătorește românește

De pe tărâmuri de legende dacice, din Oltenia de sub Munte, am plecat pe urmele acestora și am ajuns în alt loc de poveste plin de legende și mituri, la Băile Herculane, cea mai veche stațiune balneară din România, pe tărâmuri unde romanii au pus piatra de temelie a izvoarelor termale, pe tărâmuri unde Hercule sau Iovan Iorgovan reteza capul hidrei, pe tărâmuri unde Împărăteasa Sissi își croia propriul drum pe cărările Munților Mehedinți. Am ajuns la Poarta Banatului Montan, unde am fost primit românește, așa cum se cuvine, la Casa Dimitrios, un loc ce îmi va rămâne veșnic în suflet.

Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Treptele în spirală m-au dus către intrare și … de aici începe frumusețea.

Atmosferă de sărbătoare la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Un brad auriu frumos împodobit mi-a dat binețe și o atmosferă de sărbătoare caldă și plăcută a dat la o parte frigul de început de iarnă. Lumina blândă din interior m-a asigurat că am ajuns în locul potrivit la momentul potrivit, iar colindele ce se auzeau în fundal vesteau începutul sărbătorilor de iarnă. Toată lumea din jurul meu zâmbea, zâmbete calde și sincere care m-au făcut să mă felicit pentru alegerea făcută.

Cameră de la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Am urcat în cameră cu gândul de a mă scutura de povara drumului și a frigului de decembrie și a servi o masă ca de 1 Decembrie, neaoșă, românească 100%. Camera m-a întâmpinat caldă și primitoare cu așternuturi albe mirosind a proaspăt.

Cameră de la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Nu știu de ce, dar am avut senzația că am ajuns acasă, deși eram la mai bine de 400 de kilometri. M-am primenit rapid și am coborât cu gândul la sărbătoarea de 1 Decembrie și la tradiționala ciorbă de fasole cu afumătură.

Ciorbă de fasole cu afumătură de la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

M-am așezat la masă și am cerut să servesc ceva tradițional. Foarte repede a apărut o sticlă de rachiu bănățean îmbrăcată tradițional și o ciorbă de fasole în pâine cu afumătură și ceapă roșie. De mare efect a fost platoul din lemn de sub pâine și ardeiul de un verde închis ce aducea mai mult a vară decât a început de iarnă.

Masă tradițională cu rachiu bănățean la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Un păhărel de răchie bine garnisit tradițional și o fasole în pâine au fost suficiente pentru a mă încălzi definitiv. După “încălzire” a urmat un platou cu ceafă de porc, cârnați afumați prăjiți, cartofi prăjiți și o salată de murături asortate.

Mari Panduru, managerul Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Mari Panduru, managerul Casa Dimitrios, a onorat ziua de 1 Decembrie purtând costumul popular de care îi este atât de drag. Atmosfera creată de masa tradițională, căldura și primirea m-au făcut să trec pe lista favoriților mei, cu locuri mândre din toată țara, acest loc primitor și cald din Băile Herculane.

Ciorbă de fasole cu afumătură de la Casa Dimitrios, Băile Herculane, județul Caraș Severin

Nu pot să vă spun multe despre gustul bucatelor. Pot să vă spun că senzațiile gustative ale aromelor ce se împleteau în jurul mesei au creat o amintire de pus în ramă și la suflet. Astfel, vă îndemn să treceți pe la Casa Dimitrios și  să gustați din bunătățile care au făcut din acest 1 Decembrie o sărbătoare cu adevărat românească și să vă bucurați de ospitalitatea bănățeană de la Băile Herculane.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru