Oltenia de sub Munte este, cu siguranță, cel mai bugat loc din țară în ceea ce privește obiectivele turistice, indiferent de natura acestora. Localitatea Costești, oarecum privelegiată din punct de vedere geografic, se află în epicentrul acestei varietăți. Aici, la Costești, piesa de rezistență în ceea ce privește cazarea o constituie Hanul Vatra, o construcție în stil neoromânesc rural din perioada interbelică cunoscută ca stabiliment balnear. Această locație a funcționat ca stabiliment balnear până în anul 1989, când a fost lăsat în paraginî până în anul 2008.

În 2008 a fost achiziționat de familia Loidl și adus la faza de astăzi, un han, o pensiune de primă clasă unde nu doar ospitalitatea este principala atracție, ci și gastronomia.

Astfel, am ales o noutate a meniului de la Hanul Vatra, noutate preparată chiar de domnul Dan Loidl, proprietarul hanului. Această noutate s-a născut pe fondul pasiunii domnului Loidl și apare ca un preparat unic în zonă, Cașul de carne, parizer la cuptor sau, denumirea originală Leberkase.

Preparatul constă în coacerea la cuptor a unui amestec de carne și condimente, rețetă ce va fi detaliată în cele ce urmează.

Leberkase este, practic, un amestec de pulpă de porc, carne de vită, burtă de porc, sare, piper alb, boia dulce, pudră de ceapă, pudră de usturoi și gheață, un amestec ce necesită multă răbdare și pasiune, atribute de care domnul Loidl nu duce lipsă, doavadă a faptului că acest parizer de casă sau caș de carne a ieșit absolut genial.

Așadar, amestecul de carne crudă din ingredientele menționate anterior, se pun la malaxor pentru a fi măcinate într-un amestec foarte fin, potrivit pentru coacere. Malaxorul de care dispune Hanul Vatra este un tip de malaxor cu rotire pe orizontală și măcinare pe verticală pentru a asigura finețe preparatului rezultat. După o primă amestecare se pune gheață și se continuă permanent amestecarea, apoi, când gheața s-a încorporat perfect, se toarnă condimentele, malaxorul fiind în funcțiune. După această operațiune, se mai amestecă până când produsul rezultat ajunge la consistența unei paste foarte, foarte fine. Apoi, în tăvi unse cu unt în prealabil, se aranjează produsul rezultat prin malaxare.

După așezarea pastei în tăvi, conținutul se ornează prin crestarea în formă de romb și apoi se dă la cuptor. După o perioadă de aproximativ 40 de minte, produsul este gata și se poate servi.

Pot spune un singur lucru, la Hanul Vatra din Costești se poate degusta un Leberkase sau caș de carne absolut genial făcut după o rețetă germană, dar savurat într-un ambient de excepție în compania unor oameni făcuți pentru a face turism.

După această degustare, o plimbare până la Muzeul Trovanților, la capătul străzii, este o necesitate, iar apoi, un somn odihnitor în camerele hanului este o adevărată desfătare.

Designul interior, căldura cu care ești primit și atmosfera locului sunt doar o parte din ceea ce recomandă cu prisosință un sejur la Hanul Vatra din Costești.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru