Toamna nu începuse încă să-și intre în drepturi depline. Încă mai persista verdele puțin ars de soare și pădurea încă mai păstra din savoarea verii. Pe alocuri, o frunză gălbejită începea să spună povestea pastelului toamnei. Oțetarii începuseră să se înroșească, iar peste tot domnea forfota specifică în vederea umplerii cămărilor pentru anotimpul friguros. Poiana Mărului din județul Brașov nu era cu nimic diferită. Gospodinele își vedeau de prepararea zacuștii și a conservelor de toamnă. Aceasta a fost perioada când am ajuns la Pensiunea Mia din Poiana Mărului.

_MG_0894 copy
Pensiunea Mia, Poiana Mărului, județul Brașov

M-a întâmpinat doamna Maria, care se trudea cu niște oale imense de zacuscă ce fierbeau molcom pe aragaz. Și-a cerut scuze, dar, tocmai asta era frumusețea, să vezi oamenii cum se preocupă de cele necesare pentru anotimpul rece, să vezi că se păstrează tradiția culinară, să vezi cum, cu pioșenie, se umplu borcanele cu zacuscă și suc de roșii.

_MG_0888 copy
Pensiunea Mia, Poiana Mărului, județul Brașov

Am intrat în bucătăria unde mirosea absolut fenomenal și am savurat o cafea în compania doamnei Maria, un om sincer, cald și ospitalier.

_MG_0878 copy
Bucătăria Pensiunii Mia, Poiana Mărului

De la intrare am observat ordinea și disciplina din curte. Toate erau puse la locul lor, nimic nu era lăsat la voia întâmplării, semn clar de gospodărie îngrijită și pusă la punct.

_MG_0871 copy
Sala de mese a Pensiunii Mia, Poiana Mărului

Pensiunea Mia se compune din parter, etaj și mansardă, are disponibile pentru turiști 10 camere dintre care 8 cu baie proprie și două camere cu baie comună.

_MG_0882 copy
Cameră la Pensiunea Mia, Poiana Mărului

Din cele 8 camere 2 sunt cu trei paturi și  6 cu pat matrimonial. Capacitatea totală a Pensiunii Mia este de 22 de persoane.

_MG_0873 copy
Cameră la Pensiunea Mia, Poiana Mărului

Curtea pensiunii este frumos aranjată și include leagăn din lemn masiv, spațiu verde și loc de joacă pentru copii. Pe toată suprafața pensiunii există acces la internet prin conexiune wireless. De asemenea, Pensiunea Mia pune la dispoziția musafirilor un foișor cu grătar, parcare în curte, salon pentru servirea mesei și acces la bucătărie.

_MG_0892 copy
În curtea Pensiunii Mia, Poiana Mărului

La primul etaj, pe hol, există un mic loc special amenajat cu o masă și două scaune de unde se poate admira în voie peisajul oferit de Masivul Piatra Craiului.

_MG_0880 copy
Terasa Pensiunii Mia, Poiana Mărului

Ce mi-a plăcut extraordinar de mult, pe lângă curățenia și mirosul proaspăt din camere, a fost camera de la mansardă. O cameră cu pat matrimonial de unde se poate vedea localitatea Poiana Mărului și masivul Piatra Craiului. Un peisaj care te face să visezi cu ochii deschiși și să uiți de trecerea timpului, un adevărat loc de inspirație și reverie.

_MG_0884 copy
De la fereastra Pensiunii Mia, Poiana Mărului

Din punctul meu de vedere, după tot timpul petrecut în Poiana Mărului, pot spune că aici am găsit oameni sinceri, ospitalieri, dornici de musafiri care fac cinste locului și se încadrează perfect în armonia naturală a locului.

De aici poți vizita, fără prea mari eforturi Rezervația de Urși de la Zărnești, Prăpăstiile Zărneștilor, Ruinele Cetății Negre de la Codlea, iar pentru amatorii de drumeții, masivul Piatra Craiului constituie un adevărat paradis.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru