După zile bune de frig, ninsoare și ploaie, în ajunul Sărbătorilor Pascale, am decis să fac  o ieșire, aproape de București, într-o zonă bogată în culoare, unde natura își face de cap. Am ales zona Moroeni, la doar 40 de kilometri de Târgoviște și 120 de kilometri de București, datorită proprietăților terapeutice și faimei de a avea cel mai ozonat aer. Exceptând traficul infernal de la ieșirea din București, totul a decurs de minune. Drumul bun, soarele își întindea razele, dezmorțindu-se, parcă, după o lungă hibernare. Puțin înainte de Târgoviște au început să se profileze la orizont munții Bucegi cu crestele albe asemeni unui bătrân moșneag. Atmosfera era clară și curată, iar, în depărtare, iarna încă își mai făcea de cap pe crestele munților.

_MG_5880 copy
Hostel Doina Ecotour (corp principal), Moroeni

Pentru a avea parte de liniște și aer curat am ales o locație mai retrasă, undeva la liziera pădurii, la începutul drumului de urcare către Cabana Scropoasa sau către Zănoaga. Comuna Moroeni are renumele de a fi punctul de plecare către numeroase obiective turistice din munții Bucegi, astfel că, de aici, se poate ajunge foarte ușor în Cheile Horoabei, Cheile Orzei, Lacul Scropoasa, Peștera Ialomiței, 7 izvoare, Schitul Peștera, pentru iubitorii de trasee montane, iar pentru cei care doresc să se deplaseze cu mașina, satul Mușcel, un paradis tradițional, castelul Peleș sau înălțimile Bucegilor.

sch
Hostel Doina Ecotour (vila la cheie), Moroeni

Dat fiind faptul că am plecat doar într-o excursie de două zile, am preferat să explorez, pentru început, ospitalitatea locală. Primul popas a fost unul foarte inspirat. Am ales o locație puțin mai retrasă, în marginea unei păduri de pin, pe malul unui pârâu de munte, Hostel Doina Ecotour, o locație constituită din două corpuri de clădire aflate în interiorul aceleiași curți.

_MG_5849 copy
Hostel Doina Ecotour (vedere curte), Moroeni

Până aici se ajunge foarte ușor, până în comuna Moroeni urmăm drumul național de la Târgoviște spre Sinaia, apoi, în centrul comunei un drum o ia din scurt la dreapta și urcă abrupt către satul Mușcel, apoi urmează aproximativ 300 de metri de drum forestier foarte bine întreținut, practicabil tot timpul anului, care duce până la Hostel Doina Ecotour. Când am ajuns, am fost întâmpinat prietenos de doi câini, foarte jucăuși și dornici de musafiri. Cele două corpuri de clădire sunt așezate la aproximativ 20 de metri unul de celălalt, iar, în continuarea lor, și în spate o grădină cu 300 de pini, un pârau repede de munte cu 2 cascade, un foișor acoperit și câteva hamace fac din peisajul de la poalele Bucegilor un colț de rai, un mic Paradis al Moroeniului.

_MG_5861 copy
Hostel Doina Ecotour (vedere curte), Moroeni

M-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și plin de voie bună, domnul Bebe Ștefănescu, un maestru al poveștilor locale și nu numai, un foarte bun cunoscător al locurilor, o gazdă desăvârșită. Hostel Doina Ecotour nu constituie doar un loc de relaxare ci și un loc unde te poți inspira și asculta istorii din cultura locală și cultura arabă, domnul Bebe Ștefănescu, fiind un pasionat de călătorii, foarte bine documentat, experiența dânsului fiind foarte vastă datorită anilor petrecuți în țările arabe.

Corpul principal de clădire are vădite decorațiuni arabe îmbinate perfect cu modernul și confortul unei case de vacanță. La parter există un living spațios și un salon pentru servit masa și o bucătărie complet utilată pusă la dispoziția musafirilor. La subsol, o sală de jocuri care include Darts, biliard și tenis de masă completează aria activităților care se pot desfășura indoor.

Pentru doritori, tot la subsol, există o saună, iar la mansardă un spațiu dedicat în totalitate relaxării, fitness-ului și masajului. Camerele sunt spațioase, cu paturi din lemn masiv și saltele ortopedice, somnul fiind în acest fel foarte lin și odihnitor. Dimineața, la Hostel Doina Ecotoursingurele sunete care se aud sunt de la căderea apei în salturi, printre pietre, cascadele fiind în apropierea pensiunii și de la zarva păsărilor din pădure.

Corpul principal de clădire al Hostelului Doina Ecotour cuprinde pe lângă cele menționate anterior, 7 camere structurate în două camere cu trei locuri și o baie pe hol. O cameră cu trei locuri cu baie proprie, trei camere matrimoniale și o cameră single cu băile pe hol.

Al doilea corp de clădire al Hostelului Doina Ecotour, ca și primul corp, are o bucătărie complet utilată pusă la dispoziția musafirilor, un salon pentru servit masa și 6 camere, 4 camere matrimoniale, o cameră cu patru paturi și o cameră single, toate cu băile pe hol.

Ambele corpuri de clădire ale Hostelului Doina Ecotour, au sisteme independente de încălzire centralizată, astfel că, la cerere vilele se pot închiria unui grup întreg, căldura fiind oprită și pornită independent pe fiecare clădire în parte. Ambele corpuri sunt dotate cu filtre pentru apă, zonă pentru grătar și loc de relaxare.
De menționat este faptul că oaspeții au acces gratuit la mașină de spălat, fier și masă de călcat, cutii pentru păstrarea valorilor și internet wireless gratuit pe toată suprafața locației.

_MG_5919 copy
Narghilele și Hookah la Hostel Doina Ecotour, Moroeni

Ospitalitatea domnului Bebe Ștefănescu este proverbială, iar povestirile acestuia sunt parcă rupte dintr-un film. La o povești, se pot folosi atât nargileaua cât și celebra Hookah pentru cei care doresc să intre în atmosfera poveștilor arabe.

Deși am petrecut doar o noapte și o dimineață aici, pot spune din tot sufletul că aștept cu nerăbdare să revin. Totul te îmbie să vii și să revii la Hostel Doina Ecotour, ospitalitatea, liniștea, curățenia și nu în ultimul rând, povestirile și dragostea de cultură a gazdei, fiind motivele recomandării noastre.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Hostel Doina Ecotour– corp principal

Galerie fotografii Hostel Doina Ecotour– vila la cheie

Galerie fotografii curtea Hostelului Doina Ecotour