Acest loc este unul special. Este o oază de sănătate, frumusețe, bun gust, un spațiu în care descoperi tradiția instalată cu mândrie … exact ca la ea acasă.

Într-o zi în care soarele s-a împrietenit cu norii și cu vântul, zi minunată de toamnă, am descoperit Grădina Vlahiia, un spațiu care adună elemente ale tradiției românești autentice, aflat în apropierea Bucureștiului, în satul Snagov.

1
Grădina Vlahiia

Îți poți imagina că la o aruncătură de băț de București te așteaptă o fermă, căreia i se alătură o mică livadă, o vie și câteva sere? Toate fiind puse la dispoziția ta, iubitorule de natură și de măncăruri tradiționale. Meniul restaurantului este bazat pe produse din ferma proprie și este, într-adevăr, un meniu tradițional, fiind completat de câteva delicii ale bucătăriei toscane. O masă cu prietenii sau familia este o experiență pe care nu o poți întâlni nicăieri în altă parte, în apropierea Bucureștiului. Ca pe vremea bunicilor, vei vedea cum, din ceaunul cățărat pe pirostrii, zacusca te imbie cu mirosul ei colorat și cum, din cuptorul cu lemne, aroma pâinii aburinde te invită la abuzuri culinare. Cu siguranță îți vin de hac legumele proaspete culese din sere și, dacă nu reusesc să te convingă … atunci se răzbună murăturile. Dulcețurile și sosurile sunt detalii în acest tablou care te îndeamnă să revii pentru a te răsfăța culinar încă o dată și încă o dată…

13
Grădina Vlahiia

Să nu crezi că răsfățul se rezuma doar la bucătărie! Ansamblul de case maramureșene ce poartă nume de sate așteaptă cu răbdare să îți împărtășească din aerul traiului din trecut. Casele au fost strămutate din Maramureș și pare că, acolo, în Grădina Vlahiia, s-au instalat ca niște mândre doamne atrăgând după ele întreg universul de obiceiuri și tradiții, pentru a demonstra fără tăgadă lumii nemurirea casei tradiționale românești. Odăile poartă nume de femei și au utilități necesare confortului modern. Mobilierul tradițional autentic, cergile, ștergarele, icoanele, obiectele de uz casnic ce poartă mândre urmele trecerii timpului sunt detalii din trena doamnelor strămutate din Maramureș.

2
Grădina Vlahiia

Despre viața din trecut a țăranului poți afla detalii impresionante și adevărate comori culturale la Muzeul Țăranului maramureșean iar moștenirea credinței strămoșilor noștri este expusă în Muzeul Icoanei. Câteva cruci aflate în fața Muzeului Icoanei îți aduc aminte de Cimitirul de la Săpânța.

12
Grădina Vlahiia

Pentru bucuria sufletului, copiii de toate vârstele sunt invitați la o plimbare cu căruța trasă de iapa Neli, și ea originară din Maramureș, și, iarna, dacă este zăpadă, la o plimbare cu sania. Poneiul Zero, în ochii căruia se oglindește blândețea, poate fi încălecat de cei mici care au la dispoziție și un mic parc de joacă.

Pentru ca “tacâmul să fie complet”, te poți plimba cu trăsura sau căruța în împrejurimi sau cu barca pe lacul Snagov. Cu bicicletele fermei poți ajunge la Mânăstirea Căldărușani unde se poate servi un prânz ușor.

wp_20161001_021
Ferma din Grădina Vlahiia

 

Grădina Vlahiia, colț de Românie în care poți respira românește, te așteaptă pregătită să îți ofere “tihnă, roade și omenie”, așa cum spun gazdele. Rezervări poți face la biroul de “primeală”.

10
Grădina Vlahiia

Am cunoscut locul și am rămas impresionați cum o idee, cea de a aduce Maramureșul în apropierea Bucureștiului, a devenit realitate. Am cunoscut și omul, cel care a gândit, visat și realizat colțul de Maramureș, numit Grădina Vlahiia. Domnul Cristian Dumitrescu a fost gazdă și ghid, fiind însoțit de fiica sa, Alexandra. Domnul Dumitrescu trăiește ancorat în realitate, provenind din lumea afacerilor din domeniul IT, dar sufletul i-a cerut și i-a născut ideea strămutării aerului din Maramureș în apropierea Bucureștiului. Apărută în urmă cu 25 de ani, originea Grădinii Vlahiia a crescut în sufletul său împătimit de tihna, liniștea și simplitatea pe care o aduce traiul neaoș românesc și de întoarcerea la natură.

Te invită acum, cu eleganță să le cunoști, să le trăiești cu toate simțurile și să te bucuri de ele.