Cu totii avem la loc de cinste, pe o etajera sau la loc de pastrare, intr-o cutie din dulapul cu amintiri, un obiect care a apartinut bunicilor sau strabunicilor nostri, un obiect de mare valoare  sentimentala.

Horia PanaitescuVechimea obiectului ne leaga intr-un mod misterios de un trecut pe care il traim in imaginatia noastra si retraim momente imaginate sau povestite. Epoci de mult apuse stau ancorate in prezentul nostru agitat, in amintirea unor vremuri boeme, pline de parfumuri, umbrelute fistichii, dantele si tandreturi. Aceste senzatii si imagini sunt ancorate de prezenta acelui obiect pretios, legat fiind prin fire delicate de cele mai profunde substraturi ale eului nostru.

Este la moda sa ai in casa, expus la vederea vizitatorului un obiect vechi, pe care sa il prezinti cu pompa si mandrie, ambalandu-l intr-o poveste frumoasa legata de cum si cand ai dobandit acel obiect sau ce si cum a spus bunicul cand ti l-a lasat mostenire.

Oricare ar fi povestea obiectului, putini sunt cei care pun in valoare arta si priceperea celui care le-a restaurat.

Obiect restaurat de Horia PanaitescuDaca ar fi sa dam o definitie a restauratorului (wikipedia si dexonline ajuta), pentru a fi cat mai aproape de realitate, ar trebui sa spunem ca restauratorul este istoric de arta, expert stiintific si artist deopotriva.

Targul de Turism al Olteniei ne ofera un prilej unic de a intalni un maestru restaurator – domnul Horia Panaitescu.

Iata comunicatul de presa al Targului:

Maestrul restaurator Horia Panaitescu

prezenta inedita la Targul de Turism al Olteniei.

“Ambianta epocilor trecute se va regasi la Targul de Turism al Olteniei, ce se va desfasura in perioada 18-20 martie 2016 la Centrul Multifunctional Craiova. Prezenta Maestrului Horia Panaitescu va aduce un plus de originalitate, odata cu expunerea catorva piese de colectie. In decursul celor 40 de ani de activitate, acesta a restaurat o multime de obiecte rare, de la:  ceasuri de colectie, busole, cadrane solare, cutii muzicale, feronerii pana la motociclete si masini de epoca.

Incepand din anul 2016 datorita ineditului pieselor de colectie existente in atelierul maestrului, acesta a fost inclus de catre o agentie de turism printre atractiile de vizitat ale orasului Craiova.”