Pestera de la Vadu Crisului este una din cele mai cunoscute si studiate pesteri din Romania.
Pestera se afla in judetul Bihor, comuna Vadu Crisului in defileul Suncuius – Vadu Crisului la 50 m de raul Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului. Pestera este cunoscuta ca una din pesterile cu cea mai bogata fauna cavernicola din Romania.
Descoperita de catre Czaran Gyula si cei doi colaboratori Karl Handt si Veress Istvan la 10 noiembrie 1903. Descoperirea s-a facut prin dinamitarea versantului ca urmare a unor banuieli ca deasupra cascadei Vadu Crisului ce poate fi vazuta de pe calea ferata s-ar afla o pestera de mari dimensiuni. Contele Odon Zichy pe a carui proprietate se afla pestera a dispus amenajarea sa cu podete si scari de lemn astfel incat in 1905 a fost deschisa spre vizitare fiind considerata la aceea vreme cea mai frumoasa pestera din Europa. Prin pestera curge un rau care la 40 m de intrare formeaza o cascada de aproximativ 6 m. Stalactite si stalagmite pot fi observate pe toata lungimea pesterii, unele formatiuni au denumirea de Mormantul lui Mahomed, Vulturul Alb, Adam si Eva, Barba lui Mahomed chiar si Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici. Restransa vizitarii, pestera adaposteste cea mai bogata fauna cavernicola din Romania. Aici sunt specii de melci, viermi, insecte si crustacee. De diensiuni mari si plina de galerii, pestera de la Vadu Crisului este bine populata de liliacul cu botul in forma de potcoava. Originea apei este Izvorul Batranului care dupa un traseu scurt se pierde in pachetul de calcare.
Raiul si Iadul sunt doua galerii, strabatute de un izvor cu legenda; se spune ca daca te gandesti la o fata pe care o placi, inainte de a bea apa din palma din acel izvor, dorinta se va implini si acea fata se va indragosti de tine.
GALERIE FOTO
sunt nerabdatoare sa vad pestera.