La Salina Cacica
La Salina Cacica

Descoperirile arheologice din 1989 de la Cacica au atestat ca aici a existat una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura (prin fierbere si evaporare) din Europa, datate din perioada culturii Starčevo-Cris din neoliticul timpuriu. In zona exista si acum mai multe izvoare sarate.

In jurul anului 1780, In locul unde se afla astazi localitatea Cacica (In nord-estul Romaniei, In regiunea istorica Bucovina, la 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava) au fost descoperite zacaminte de sare. In anul 1798 s-a dat In exploatare aici o salina, aducandu-se muncitori si tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galitia, cei mai multi fiind de etnie polona si de

Putul principal
Putul principal

religie romano-catolica.

Intrarea In mina se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a patruns In lemn. Temperatura in mina este de aproximativ 15 grade Celsius.

 • Capela romano-catolica Sf. Varvara– aflata la capatul scarilor cu 192 de trepte, la 21 metri adancime. Capela a fost construita In anul 1806 la initiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici sa aiba unde se ruga Inainte si dupa terminarea lucrului (In localitate nefiind nici o biserica). Initial era captusita cu lemn, acesta fiind Indepartat In anul 1904. Patroana
  Capela
  Capela

  capelei este Sf. Varvara (asa este denumita de catre catolicii din zona si nu Barbara), patroana minerilor. Capela are tot ce Ii trebuie unei bisericute: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul au fost sculptate In sare masiva. Capela are dimensiuni mari: 25 m lungime, 9 m latime si 7 m Inaltime. Peretii sunt rectangulari, iar In partea dreapta se afla o icoana reprezentand-o pe Sfanta Varvara, aici adunandu-se zilnic minerii Inainte de a coborI In adancurile salinei, pentru a se ruga ca ea sa-i ceara lui Dumnezeu sa-i ocroteasca In timpul muncii lor, precum si dupa ce Isi terminau lucrul, pentru a-i multumi. Odata, era celebrata aici zilnic Sfanta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici si ortodocsi. In prezent, la data de 4 decembrie a fiecarui an, de Sf. Varvara, coboara In capela preotii celor 3 confesiuni mai sus-enumerate pentru a celebra un Tedeum, iar copii prezinta un program artistic In costume populare ale celor 3 etnii si In 3 limbi.

 • Capela ortodoxa– aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct In sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate In stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia. In partea dreapta a capelei se afla Icoana Sf. Daniil Sihastrul.
 • Lacul Sarat– este un lac artificial sapat manual de mineri la o adancime de 35 metri,
  Lacul Sarat
  Lacul Sarat

  pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Dimensiunile lacului sunt de 10×6 metri. Lacul este Ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare, cu ani Inainte aici facandu-se mici plimbari cu ajutorul unei plute.

 • Sala de dansdenumita si „Sala Ing. Agripa Popescu” (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, asa cum apare Intr-un basorelief In peretele de sare) – aflata la adancimea de 37 metri, are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate In sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.

GALERIE FOTO