Stațiunea Muntele Băișorii, foarte ușor accesibilă celor care domiciliază în Cluj și Turda, constituie una din principalele destinații de schi din zonă. Incursiunea pe care am făcut-o a fost undeva spre sfârșitul lunii august. Am avut parte de un cadru natural de excepție, temperatura optimă și o primire la Pensiunea Nicoleta cum doar în Munții Apuseni o poți avea. Trebuie să recunosc faptul că muntele te surprinde oricând, indiferent de perioada anului, de anotimp, indiferent de e zi sau noapte. Peisajele completate de ospitalitatea oamenilor si vremea de afară au făcut ca acele câteva zile petrecute la Muntele Băișorii să constituie o importantă “gură” de aer și relaxare.

5
Peisaj la Muntele Băișorii

Stațiunea este situată la obârșia pârăului Gera (izvor al Văii Ierta), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Băișoara (județul Cluj), la 46 de grade și 32 de minute latitudine nordică și 23 de grade și 19 minute longitudine estică, la o altitudine cuprinsă între 1.200 si 1.400 metri, hotelul fiind situat la 1.345 metri (și nu la 1.385, cum figurează în multe locuri, aceasta fiind de fapt altitudinea vechii cabane). Priveliștea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii și spre zări mai departate, în condiții de vizibilitate bună putându-se admira Munții Maramureșului, Țibleș, Rodnei, Călimani și Făgăraș iar uneori și Carpații Păduroși, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munții Harghita, Ciucașul. De pe vârfurile din apropierea stațiunii se văd pe cer senin și Șureanul, Parângul și Retezatul, iar în condiții excepționale, chiar Tatra Înaltă.

7
Muntele Băișorii

În stațiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Băișoara și urca 10 km pe Valea Ierta până în satul Muntele Băișorii, apoi încă 8 km până în stațiune. (Distanța Cluj-Napoca – stațiune: 60 km). Din stațiune mai pleacă trei drumuri nemodernizate: unul coboară în Valea Vadului, unul urcă până pe Vârful Muntele Mare (1826, al treilea ca înălțime din Apuseni) și unul coboară în Muntele Băișorii pe pârâul Crintului. Afluxul turistic este mare, în special iarna și la sfîrșit de săptămână. Accesul obișnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze până în satul Muntele Băișorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în stațiune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muntele Băișorii

Se pot practica diverse sporturi și jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilități, în special pentru drumeție, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapanta, în mai mică măsură schi fond, alpinism și speologie.

10

Există o multitudine de trasee turistice marcate și nemarcate. Mai jos sunt enumerate doar câteva din aceste trasee. Traseele au fost documentate de către membri ai Clubului de Cicloturism „Napoca”, Cluj-Napoca (www.ccn.ro).

1A Băișoara – Ghețarul de la Scărișoara
2A Băișoara – Lupșa
3A Băișoara – Rezervația Scărița Belioara – Ocoliș
5A, 5B Stațiunea Băișoara <-> Satul Băișoara
6A Stațiunea Băișoara – Cabana Muntele Filii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Muntele Băișorii

Zona este excelentă pentru practicarea ciclismului montan.  Toate drumurile forestiere și traseele de drumeție se pretează, cu câteva rare excepții, la parcurgerea cu bicicleta de munte.

Palatul Copiilor din Cluj-Napoca organizează tabere și cantonamente pentru sportivi la cabana proprie din Băișoara.  Iarna se organizează tabere și concursuri de schi, iar vara se organizează tabere pentru participanții la diferitele cercuri oferite de Palatul Copiilor.

În fiecare an în luna iulie, la monumentul Crucea lui Avram Iancu din centrul stațiunii, se organizează o serbare câmpenească și manifestări comemorative.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru