Sebeș


Una dintre cele 7 cetăți ale Transilvaniei medievale

Sebeșul se află la 16 kilometri de Alba Iulia, la 55 de kilometri de Sibiu şi la 60 de kilometri de Deva, la intersecția drumurilor europene E 81 și E68, la poalele munților Șureanu.

Iată câteva informații despre Sebeș:

este situat în sud-vestul Transilvaniei,

se află la o altitudine de 262 metri, pe o suprafață aproape plană,

datează de la 1150,

reconstruit după marea invazie mongolă din 1242,

la 1387, printr-un act regal, se consfințește dreptul Sebeșului de a ridica ziduri

se întrunește Dieta Transilvaniei în anii 1556 și 1600

în anul 2000 primește titulatura de municipiu

clima orașului este continental-moderată, cu ierni lungi şi cu veri răcoroase,

cel mai important curs de apă al orașului este Sebeșul,

Ca și în cazul altor așezări urbane din Transilvania, orașul Sebeș a fost întemeiat de către coloniștii germani, aduși de regalitatea maghiară, din nevoia consolidării dinastiei regilor arpadieni, pentru paza granițelor de sud ale imperiului.

Datorită prosperei activitati laice și ecleziastice Sebeșul va fi prima urbe din Transilvania care obține în anul 1387, de la Regele Sigismund de Luxemburg, dreptul de a se înconjura cu zid de piatră. Cetatea care înconjura orașul medieval a fost ridicată în mai multe etape, având turnuri de apărare aflate în întreținerea breslelor și patru porți de acces. Importanța economică a Sebeșului este dovedită documentar prin faptul ca Sebeșul figurează printre primele cinci orașe în Transilvania, alături de Sighișoara, Orăștie, Sibiu și Brașov, care beneficiază de reînnoirea, la 9 noiembrie 1376, de către regele Ungariei, a statutului breslelor. Documentul respectiv precizează că la Sebeș existau 19 bresle.

Splendida biserică evanghelică, pe care-au văzut-o şi tătarii, în timpul marii lor invazii din 1241, sau cetatea Sebeşului, construită în sec. XV-XVI, din care se mai păstrează şi azi unele vestigii. Iubitorii de legende pot face o plimbare în afara burgului, până la Vinţu de Jos, unde se află ruinele unui castel din secolul al XVI-lea, despre care localnicii spun că e bântuit. Guvernatorul Martinuzzi al Transilvaniei şi domnitorul Moldovei, Aron Vodă, au fost ucişi acolo, iar fantomele lor îi bagă-n sperieţi pe trecătorii nocturni.

După victoria de la Șelimbăr, Mihai Viteazul își așează tabăra la Sebeș. De aici Mihai Viteazul își face intrarea triumfală în Alba Iulia. Mihai Viteazul va stabili la Sebeș tabara secuilor, credincioșii săi. Dieta de la Sebeș din 1 iunie 1639 adoptă primul blazon al Transilvaniei.

Intensa activitate economică și comercială din perioada medievală și premodernă este continuată în sec. al XIX-lea de prospere manufacturi. În Sebeș se înființează tesatoria „Baumann” (1834), atelierul de pielărie „Dahinten”(1843) și fabrica de cherestea „Baierdorf & Biach”. O prosperă activitate edilitar – urbanistică a fost înregistrată în perioada 1900- 1914, în timpul mandatelor primarului Johann Schöpp, când s-au construit noua primarie, poșta veche, baia comunală, abatorul, sala de sport, casa pădurilor, spitalul, uzina electrică și cazarma.

Din 1897, Sebeșul este racordat la calea ferată, prin construirea rutei Vințu de Jos- Sebeș, iar dupa 1897 este deschis și drumul pe Valea Sebeșului. Unirea de la 1 Decembrie 1918 a oferit locuitorilor orașului Sebeș și a celor din satele apropiate prilejul de a-și dovedi adeziunea față de acest eveniment. Comandantul Gărzii Naționale din Sebeș a fost căpitanul Daniel Tecău, iar primul primar ales atât de români, cât și de sași dupa 1 Decembrie 1918 a fost avocatul Lionel Blaga, fratele lui Lucian Blaga.

Dupa anul 1945, naționalizările și expropierile făcute de către administrația comunistă au avut ca obiect proprietățile agricole, industriale și imobilele, răsfrângându-se îndeosebi asupra „moșierilor”, „chiaburilor” și „industriașilor”, indiferent de naționalitate – români, sași, maghiari, evrei, etc.

De la Sebeş se poate merge, pe un drum acceptabil, către celebra Vale a Frumoasei, unde mânca, bea, vâna şi pescuia Sadoveanu, unde sunt mari lacuri de acumulare şi un peisaj incredibil.

În oraş, merită vizitat apeductul construit de saşi acum 100 şi ceva de ani, care alimenta o turbină electrică, adevărată bijuterie, de vreme ce, prin anii ’30, a fost demontată şi dusă la uzinele din Reşiţa, ca model.

Frumuseți naturale de văzut în zona Sebeșului:

Râpa Roșie – rezervație naturală unicat în România,

Valea Sebeșului  – peisaj care taie respiraţia, oază de linişte şi aer curat,

Lacul Petrești

Lacul Obreja de Căpâlna

Lacul Tău-Bistra

Lacul Oașa

Munții Șureanu

Cum te relaxezi activ în Sebeș și în împrejurimi:

Shopping la Galeriile Leul de Aur

plimbări cu bicicleta,

drumeții și excursii în munții Șureanu,

pescuit în lacurile din împrejurimi.

Ce poți vizita în Sebeș și în împrejurimi:

Biserica Evanghelică
Casa Zapolya
Casa Binder
Turnul Studentului
Capela „Sf. Iacob”
Halele Breslelor
Leul de Aur
Biserica Ortodoxa din Petrești
Muzeul Văii Sebeșului (Petrești)
Cetatea din Petrești
Râpa Roșie

Recomandările noastre pentru cazare și masă în Sebeș:

Hotel Leul de Aur – cel mai vechi hotel din Sebeș (1417)

Hotel Eka

Pensiunea Boema – Lancrăm

Casa Damian – Petrești

Palm Rezidential Hotel


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s