Vrei să vizitezi Râmnicu Vâlcea? Iată recomandările noastre!

Ramnicu Valcea este situat la intersectia paralelei 45°07′ latitudine nordica cu meridianul 24°22’21” longitudine estica la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, orasul se afla in plina zona temperata, cu cele mai favorabile conditii climaterice pentru sustinerea vietii. Pe aceeasi latitudine se mai afla: Torino (Italia), Bordeaux (Franta), Minneapolis (S.U.A.), Peninsula Crimeea si Delta Volgai. Ramnicu Valcea este amplasat in Subcarpatii Getici, la 18 km de defileul Oltului.

Revolutia de la 1848 a avut la Ramnicu Valcea un puternic ecou. Tabara militara organizata de generalul Magheru la Troianu – poarta sudica a Ramnicului, a reprezentat o garantie pentru victoria revolutiei, care a fost sarbatorita la 29 iulie 1848 „intr-o campie inconjurata cu arbori de la marginea orasului”, pe locul unde mai tarziu avea sa fie amenajata gradina publica Zavoi. Sub steagurile revolutiei un cor condus de Anton Pann si o multime de entuziasti adunati sa serbeze triumful revolutiei au intonat cantece pline de armonie printre care si „Desteapta-te romane” ce avea sa devina imnul national al României.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit de doua ori la Ramnicu Valcea fiind intampinat cu multa caldura de locuitorii orasului care salutau astfel pe fauritorul Unirii Principatelor. Tributul de sange platit de ramniceni pentru cucerirea independentei tarii in 1877 a fost deosebit de greu, dar alaturi de jertfa celorlalti romani a constituit fundamentul Romaniei moderne. In cinstea acestor eroi a fost ridicat la poalele dealului Capela un impunator monument ce a devenit un simbol al orasului: Statuia Independentei, opera a sculptorului Ion Iordanescu sprijinit de un participant la acel razboi, doctorul Gheorghe Sabin ajuns prefect de Valcea. In ambele conflagratii din prima jumatate a secolului al XX-lea locuitorii orasului si-au dat tributul de sange, au suferit aceleasi distrugeri si au avut aceleasi satisfactii sau necazuri ca toti ceilalti romani. Intre cele doua razboaie mondiale, Ramnicul s-a dezvoltat in primul rand din punct de vedere economic si cultural, populatia pastrandu-se totusi la un nivel aproape constant (10.000 locuitori).

Dupa 30 decembrie 1947 mica burghezie ce contribuise la cresterea economica a regiunii, precum si marile familii cu traditie in zona (Simian, Otetelisanu, Bratianu, Plesoianu, Hanciu, Lupas si Procopiu) dispar sau isi pierd cu totul influenta sub dictatura comunista. Apar prioritati noi, linistea urbei semipatriarhale fiind inlocuita de dezvoltarea exponentiala a unor cartiere muncitoresti menite sa adaposteasca o mana de lucru ieftina si usor de manipulat ideologic. Au fost distruse in acea perioada multe exemple de arta arhitectonica veche, pierzandu-se astfel, printr-o nepasare de neinteles, valori inestimabile.
In 1968 orasul redevine capitala de judet, este ridicat la rang de municipiu si ajunge un puternic centru industrial. De asemenea orasul inregistreaza o impresionanta dezvoltare demografica si urbanistica.

Iata ce obiective recomandam daca te hotarasti sa petreci cateva zile in acest oras:

In Ramnicu Valcea la intersectia strazilor Colonel Badescu / Carol I se afla Muzeul de Arta „Casa Simian”, construita in 1940 si care a apartinut familiei Nae si Tita Simian. Elementele arhitectuale ale Casei Simian creeaza impresia unei vile italiene cu o superba gradina de vara. Muzeul gazduieste opere de arta ale unor artisti renumiti, precum: Grigorescu, Tonitza, Storck, Vermont, Ressu, Pallady, Tuculescu.

Vis-à-vis de Muzeul de Arta „Casa Simian” se afla Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul” care se remarca prin arhitectura sa unica in Oltenia avand o cupola-vitraliu. Biblioteca a fost inaugurata in anul 2004 si detine peste 400.000 de volume de carti, periodice, documente grafice si audio-vizuale disponibile in mai multe limbi de circulatie internationala.

In apropiere, cu acces din Calea Lui Traian gasim Muzeul de Istorie, adapostit intr-o cladire din secolul al XIX-lea, cunoscuta ca fosta „Scoala cu ceas”. Muzeul de Istorie gazduieste expozitii permanente, ce isi propun sa prezinte aspecte din viata si activitatea vechilor locuitori din Valea Oltului. Muzeul de Istorie detine colectii filatelice, colectie de arme vechi, colectie de tiparituri, de carte veche si multe alte obiecte rare cu valoare istorica.

De la Muzeul de Istorie coborand spre centrul municipiului Ramnicu Valcea descoperim Biserica Toţi Sfinţii, zidita între anii 1762 – 1764. Pentru a ajunge la Episcopia Ramnicului va trebui sa ne intoarcem 300 de metri, urcand pe calea lui Traian, pana in dreptul Colegiului National „Alexandru Lahovari” de unde vom face stanga catre poalele dealului Capela. Aici se afla Episcopia Ramnicului cea de-a doua episcopie a Ţarii Romanesti, mostenitoare si continuatoare a Mitropoliei Severinului.

Revenind la Muzeul de Arta „Casa Simian” si mergand spre dreapta, la o distanta de 200 m se afla Tribunalul Valcea, construit la inceputul secolului al XX-lea si Judecatoria Ramnicu Valcea, construita intre anii 1906-1907 de inginerul Henri Sousskind. Vis-a vis de Judecatorie, la poalele dealului Capela, este amplasata Statuia Independentei ce simbolizeaza „Romania cu chipul indurerat pentru fii ei cazuti vitejeste in lupte”.

La 500 metri de acest loc se afla Parcul Zavoi (la iesirea catre Baile Olanesti), unul din cele mai vechi parcuri din tara si recunoscut ca fiind locul in care s-a cantat pentru prima data, la 29 iulie 1848, imnul national al Romaniei „Deşteaptă-te, române!”

Unde mâncăm și unde dormim în Râmnicu Vâlcea!

Pentru a avea o vacanță relaxantă și de succes în Râmnicu Vâlcea, iată recomandările noastre:

Restaurantul Queen – o alegere inspirată, o locație de excelență

Bean Belt Coffee – cafenea cu suflet sau pretext pentru o poveste aromată

Casa Vlahilor – hotel confortabil și elegant; restaurant cu meniu tradiţional şi specialităţi din bucătăria internaţională

Pensiunea Beatrice – o pensiune modernă, un loc de refugiu și relaxare, în apropierea orașului