Vrei să vizitezi Odorheiu Secuiesc? Iată recomandările noastre!

Scurtă istorie a orașului

Oraşul Odorheiu Secuiesc este situat la marginea sud-estică a Transilvaniei, de-a lungul celor două maluri ale cursului superior al Râului Târnava Mare, la o altitudine de 477 de metri. Oraşul, vechi de aproape 700 de ani, a fost denumit de-a lungul timpului în mai multe feluri: Atena Secuiască, Areopolis, oraşul-mamă al Secuimii, deoarece aici a funcţionat Curtea Supremă Secuiască, care se ocupa de cazurile juridice din întregul Ţinut Secuiesc.

Oraşul Odorheiu Secuiesc, capitala fostului comitat Odorhei, cu aproximativ 33.000 de locuitori, este al doilea cel mai populat municipiu din judeţul Harghita şi, de asemenea, este un important centru economic şi cultural al Ţinutului Secuiesc.

Viaţa culturală și spirituală a oraşului a fost influenţată de călugării stabiliţi aici în Evul Mediu, dar şi aşezării oraşului la graniţa dintre regiunile catolice şi cele protestante.

Economia orașului a fost determinată timp de mai bine de 300 de ani de viaţa negustorească şi de cea a breslelor, datorită poziţiei centrale în regiune.

Aspectul din prezent al orașului, mai ales în zona centrală, se datorează breslelor care în secolul al XVIII-lea, perioada acestora de dezvoltare, au construit clădirile în stil baroc: Biserica franciscanilor, vechiul Colegiu reformat, Biserica reformată, Biserica parohială de pe muntele Sfântul Nicolae.

Baczkamadarasi Kis Gergely, la sfârşitul secolului XVIII-lea, sprijină educaţia muzicală, organizează un cor în incinta Colegiului reformat, iar Szigethi Gyula Mihály iniţiază mişcarea de activitate teatrală. Viaţa ştiinţifică ia avânt şi sosesc primii actori ai trupelor  de teatru ambulant.

Strada Kossuth, Piaţa Centrală, Strada Bethlen şi micile străzi dimprejur cu magazinele şi casele construite în diferite stiluri, clădirile clericale şi publice evocă atmosfera ultimelor decenii ale secolului al XIX-lea, perioada compromisului austro-ungar.

Reorganizarea administrativă din 1968 aduce orașului Odorheiu Secuiesc rangul de municipiu. La începutul anilor 1970 este organizat pentru prima dată Festivalul de Muzică Populară şi Dans Popular Szejke, însoţit de o defilare spectaculoasă stradală, festival existent şi astăzi, Festivalul de Muzică Estivală Siculus, care a revigorat viaţa muzicii uşoare maghiare din România şi care a fost interzis până la urmă. De asemenea, în această perioadă începe mişcarea de dans popular, numită táncház, iar trupa de teatru amator din oraş ajunge la statutul de teatru popular în anul 1977.

În timp, Odorheiu Secuiesc și-a asumat îndeplinirea unui rol economic, social şi cultural definitoriu în regiune. În ultimele decenii, Odorheiu Secuiesc şi-a păstrat şi şi-a consolidat aspectul de oraş al şcolilor, sprijinindu-se pe valorile tradiţionale şi înfiinţând instituţiile culturale şi educaţionale, astăzi constituind unul dintre centrele spirituale ale maghiarilor din România. (sursa informației: odorhei-turism.ro)

Iată ce obiective recomandăm pentru a fi vizitate în Odorheiu Secuiesc:

 • Piaţa Centrală
 • Capela romano-catolică (sec. XIII-XVI)
 • Biserica iezuiților (sec. XVII-XVIII)
 • Parcul Mini Transilvania
 • Cetatea „Székely Támadt” (sec. al XVI-lea)
 • Clădirea Primăriei
 • Muzeul Apei Minerale de la Szejke
 • Izvorul de apă minerală la Băile Szejke
 • Mormântul lui Orbán Balázs – Porţile secuieşti la Băile Szejke
 • Fostul sediu al comitatului Odorhei (1896)
 • Cimitirul Eroilor Români din cele două războaie mondiale,
 • Statuia din bronz a lui Balázs Orbán
 • Colina Budvár
 • Calvarul Secuiesc

Recomandările noastre pentru cazare și masă în Odorheiu Secuiesc

Pentru o vacanță relaxantă în Odorheiu Secuiesc, iată recomandările noastre:

8

 

Pensiunea Romantika –  la această pensiune și la restaurantul acesteia, pe lângă servicii de cazare și masă, primiți cu titlu de gratuitate ospitalitate și profesionalism – citește mai departe despre Pensiunea Romantika

 

Pensiunea Hajdu – situată în centrul orașului Odorheiu Secuiesc, pensiunea oferă cazare într-un mediu liniștit și confortabil

Pensiunea Horizont – situată într-un loc liniştit, pensiunea oferă eleganță, confort și bonus panorama oraşului Odorheiu Secuiesc şi a Munţilor Harghita.

Pensiunea Beluci – situată în apropierea centrului orașului Odorheiu Secuiesc, pensiunea asigură relaxare și confort

logo

 

Bistro Elemózsia – eleganță, relaxare într-o atmosferă detașată, o incursiune în bucătăria premium

 

Hostel Odorhei – camerele și apartamentele puse la dispoziție de Hostel Odorhei sunt elegante, luminoase, curate și confortabile