Malaia este o comună în județul Vâlcea, Oltenia, România, formată din satele Ciungetu, Malaia (reședința) și Săliștea.

Iată de ce recomandăm Malaia ca destinație turistică

Malaia, o aşezare unică în România, o aşezare încărcată de istorie, oferă peisaje unice, de o frumuseţe impresionantă. Se spune că aici, în Malaia, primii zei au băut lapte din Peştera Laptelui și s-au scăldat în cea mai frumoasă cascadă, Regina Cascadelor din România, Cascada Jariştei şi, tot aici, muntele a spus povestea Lotrului. La Malaia se află principesa apelor de munte, Latoriţa. Drumul îngerilor pleacă din valea acestui râu, de sub Transalpina şi merge printre cele mai spectaculoase chei, spre Lotru, către Ciungetu.

Malaia este înconjurată de Munţii Lotrului, Munţii Căpăţânii iar apa Lotrului separă de la răsărit spre apus Munţii Căpăţânii şi Munţii Latoriţei. De aici pornesc trasee turistice spectaculoase, asemenea celui către Peştera cu Lapte situată pe versantul drept al Văii Rudăreasa, la 5 kilometri în amonte de satul Ciunget.

În creştetul munţilor, pe apa Bucuresei, ascunsă în munţi, cascada Jariştei așteaptă să fie vizitată. Este impunătoare și sparge liniştea pădurii de brazi, creând o privelişte spectaculoasă.

Primăvara, în vârful Bucureasa, culmea principală a Munţilor Căpăţânii se întâlnesc zone întinse cu ghiocei care la vremea înfloritului își etalează explozia de petale albe. În urcuş uşor spre zori de zi către vârful Zmeurăt, din vârful Bucureasa se întinde Culmea Cocoşului, la peste 1.938 de metri. Din Culmea Cocoşului spre miazănoapte se întinde Plaiul Brătienilor, care se lasă în vale, spre Malaia.

În amintirea Brătienilor, pe marginea potecii de unde începe urcuşul pe plai, s-a amenajat o cişmea şi, în 1923, s-a ridicat o cruce din piatră. Plaiul Brătienilor este mărginit la vest de Valea Satului, iar la est de Valea Grotului, prin care curge năvalnic pârâul Grotului, care îşi are izvoarele sus, pe culmea munţilor.

Cascada Scoruș, cu o înălțime de peste 100 de metri (căderea de apă fiind în proces de omologare ca fiind cea mai înaltă din România) este o destinație pentru mii de turiști, aflându-se într-un peisaj sălbatic din Munții Lotrului. În zonă, există un grup de două cascade, una de 25 de metri și una de 105 metri, unite printr-un canion lung de 300 de metri. Cascada de 105 metri, Cascada Scoruș, e formată din două etaje, din care unul are peste 80 de metri cădere de apă. Grupul de cascade se află la aproximativ 2 kilometri de drumul național DN7A, pe o potecă de munte, într-o zonă sălbatică a Munților Lotrului.

Cazare și masă – calitate și tradiție

Obiective istorice în Malaia și în apropiere

Obiectivele cultural-istorice sunt puține. Iată lista celor pe care le poți vizita:

  • Bisericuța din Brezoi (1789)
  • Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Brezoi (1924)
  • Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Malaia
  • Bisericuța din lemn din Malaia (1807)
  • Bisericuța din lemn din Ciunget (1861)
  • Fântâna Brătienilor din Malaia (1925)
  • Bisericuța din Proieni (1794 – 1798)
  • Bisericuța din Călinești (1775)