Comuna muzeu

Ciocănești este situată în județul Suceava, în mijlocul secțiunii montane Iacobeni – pasul Prislop, la 20 de kilometri de Vatra Dornei. Comuna este un adevărat muzeu în aer liber. Aici, toate casele sunt pictate sau încondeiate, așa cum spun localnicii, iar acest lucru i-a adus un renume național și mondial.

Ciocănești este atestată documentar din anul 1400. Într-un hrisov se consemnează primirea muntelui Suhard de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie. A fost prima așezare locuită apărută în calea ctitorilor Moldovei unde, pe lângă suflet românesc, au găsit meșteri făurari. De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la meșterii « ciocănari de arme » din atelierele lui Ștefan cel Mare, originari din această zonă. Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004. Conform aceleiași hotărâri, oamenii din comună sunt obligați să respecte arhitectura țărănească. Astfel, în Ciocănești există peste 600 de locuințe care s-au transformat în case de patrimoniu.

m_e_31-copy

În anul 2014 a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic “Satul cultural al României”.

Casele din comună sunt ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrintele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor. Între zidurile decorate cu motive populare sunt așezate la loc de cinste covoare, carpete și ștergare.

m_e_16-copy

Traditia pictării caselor a apărut în 1950 când fostul primar al comunei, dl. Tomoioagă, meșter popular și cioplitor în lemn, a încondeiat o casă. Locuința aparține Leontinei Țăran care și-a renovat casa și și-a dorit să o închistreze asemenea ouălor, ca “să se uite și soarele la ea”. Azi, casa a devenit Casa Muzeu Țăran Leontina.

m_e_41-copy

În această comună se află Muzeul Național al Ouălor Încondeiate și tot aici au loc peste an Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, precum și Festivalul Național al Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni și Festivalul Național al Păstrăvului.

Ghid prin istoria localității ne-a fost doamna Marilena Niculiță, muzeograf al Muzeul Național al Ouălor Încondeiate.