Cu peste o sută de ani în urmă, stațiunea Băile Govora era locul cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau aici să își trateze afecțiuni respiratorii, boli de piele și reumatism. Marile voci ale României au venit la Băile Govora pentru tratament. Primele descrieri amanuntite ale izvoarelor de la Govora dateaza din anul 1881 cand se descopera izvoare cu miros de pacura si petrol care rasar din margini de vai, cu paduri in mai multe culori de jur imprejur.

Statiunea Baile Govora este situata in depresiunea subcarpatica Govora, inconjurata de dealuri acoperite cu paduri de fagi, stejari si pini, la o altitudine de 360-380 m, 20 km SV de municipiul Ramnicu Valcea.

Climatul din Baile Govora este cel continental moderat cu mici influente mediteraneene: veri racoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 19°C) si ierni placute (temperatura medie in ianuarie este de -3°C). Precipitatii sunt moderate (800 mm anual).

Baile Govora este o statiune de importanta nationala deschisa in toate anotimpurile renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate inca din 1866. Namolul mineral folosit pentru tratament la Baile Govora este extras din localitate si namolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.

Statiunea Baile Govora este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii, bolilor degenerative si a bolilor reumatice articulare, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale si a unor disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate. Exista si un sanatoriu pentru boli reumatice si respiratorii pentru copii.

Istoria Băilor Govora

Generalul medic Nicolae Popescu Zorileanu a aflat că la Govora există ape tămăduitoare care pot vindeca rănile soldaților din Războiul de Independență. Atunci o companie (circa 120 de militari) a fost cazată la Mănăstirea Govora, iar cu apa minerală de aici rănile soldaților au fost vindecate. Informația a fost transmisă primului ministru de la acea vreme, I.C. Brătianu, care a decis să facă cercetări asupra acestor ape minerale. Așa a fost adus inginerul geolog francez Bochet, care  a avut vaste experiente in captarea apelor minerale precum cele  de la Vichy si Aix-les-Baines. După ce a făcut primele expertize de la Băile Govora, a dat girul terapeutic al apelor minerale.

Fiind în perioada de dezvoltare a stațiunilor balneare din întreaga Europă, statul român a decis să dezvolte stabilimente pentru sănătatea oamenilor. Astfel a fost construit din lemn, primul stabiliment de băi, împreună cu alte trei hoteluri. 1910 este anul în care statul român a decis să concesioneze pentru 49 de ani zăcămintele de la Călimănești și de la Govora societății Govora Călimănești, al cărui capital majoritar aparținea familiei Brătianu.

Acesta a fost momentul dezvoltării Băilor Govora. Toata protipendada Bucurestilor si Europei se afla la Govora la bai, devenind de „bon ton” sa te afli aici in vacanta de cura. Efectul terapeutic al apelor minerale devine din ce mai cunoscut si cautat.

Acces Baile Govora

Aerian: Aeroportul Sibiu – 100 km, Bucuresti – 200 km, Craiova la 110 km.

Terestru – distante catre principalele orase din zona: Pitesti – 80 km, Sibiu – 120 km, Craiova – 150 km, Bucuresti – 200 km, Brasov – 210 km, Targu Jiu – 100 km.

Obiective turistice pe care le recomandăm în Băile Govora și împrejurimi

  • Teren de tenis, teren de minifotbal, strand cu ape minerale
  • Numeroase manastiri din secolele XIV-XVII (Govora, Horezu, Cozia, Arnota, Bistrita)
  • Pestera Polovragi
  • Centre traditionale de olarit la Horezu si Vladesti
  • Colectia de Etnografie de la Maldaresti
  • Centrul de tesaturi si port traditional popular de la Vaideeni
  • Ruinele Castrului roman Pons Ventus de la Caineni
  • Defileul Oltului Turnu Rosu – Cozia (47 km sapati in Muntii Capatanii, Lotrului si Fagarasului)
  • Muzeul Satului Valcean din Bujoreni
  • Muzeul de Arta din Ramnicu Valcea

Recomandările noastre pentru cazare și masă sunt: