Luna decembrie aduce aroma sărbătorilor de iarnă care începe să își facă simțită prezența prin bucătării, prin restaurante. Tabloul acestei perioade este creat din imagini cu mese încărcate de bucate, a familiei vesele, a prietenilor și a paharelor pline, ce vestesc belșugul anului care se apropie.

În această perioadă, parcă, mai mult decât la oricare alt eveniment, vinul este poftit la masă alături de familie și prieteni și este un martor al acestui ritual, aproape sacru, cel puțin la români, ritualul praznicelor hibernale.

Pentru a avea maximum de eficiență, vinul trebuie asociat cu preparatele culinare. Astfel, ar trebui respectate niște reguli ale asocierii vinului cu preparatele pentru a se ajunge la un echilibru între vin și mâncare, astfel încât acestea să se completeze și nici unul să nu îl domine pe celălalt.

Câteva idei despre asociere

Un criteriu al asocierii este, ceea ce experții numesc, greutatea vinului si a preparatului. Astfel, o mâncare grasă din carne de porc, tradiționalele sarmale sau preparatele de vânat necesită un Cabernet Sauvignon, care, fiind un vin corpolent, taninos, poate face față grăsimilor din preparat. Taninii din vin reacționează cu proteinele din mâncare. Astfel, carnea roșie înmoaie efectul taninilor pe palatin.

Unele vinuri albe, complexe, așa cum este Feteasca Regală, pot fi parteneri mai buni pentru preparatele mai ușoare din carne față de vinurile roșii. Pentru mâncărurile mai condimentate, cum sunt cârnații sau toba, un vin din Gewurtztraminer este partenerul ideal. Specialiștii susțin că preparatele afumate merg foarte bine cu vinuri maturate în baricuri de stejar.

Preparatele din carne albă sau din pește dar și preparatele delicate, ușoare trebuie să însoțite cu vinuri catifelate, atât cele albe, cât și cele roșii.

Îndemnul specialiștilor este de a analiza combinația dintre gust, aciditate și tanini, dar și fructuozitatea și caracteristicile aromelor din vin, pentru a obține o asociere reușită. Astfel un vin sec poate fi perceput ca fiind acru dacă este servit alături de un preparat dulce.

Vinurile ceva mai dulci, cu o aciditate ridicată, se potrivesc de minune alături de preparatele uleioase. Greutatea vinului și a preparatului sunt similare, iar aciditatea din vin face față grăsimilor din mâncare.

Vinurile seci care au o aciditate ridicată, așa cum sunt Sauvignon Blanc și Pinot Grigio se potrivesc de minune cu preparatele ceva mai acre, așa cum sunt salatele.

Cred că pentru toată lumea este clar că pentru deserturi ideale sunt vinurile demidulci sau dulci, cele cu caracter floral si arome primare din struguri. Astfel, un Muscat Ottonel sau o Tămâioasă pot fi consumate foarte bine alături de desertul de la sfârșitul meselor de sărbătoare.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii pixabay.com, flickr, wikipedia

Sursa informației vinul.ro