Aici, unde Oltețul iese din munți, după ce străbate Cheile sălbatice ce despart Munții Căpățânii de Munții Parângului, se întinde larga depresiune a Polovragilor, unde din vechime s-a așezat un sat și o mănăstire.

citat din istoricul Mănăstirii Polovragi.

vnjcv

O superbă poartă sculptată din lemn te întâmpină la intrarea în complex. Liniștea lăcașului este prinsă în liniștea munților ce parcă se străduiesc veșnic să se apropie, despărțiți fiind de Olteț. Acoperiți de o ceață stranie se văd în zare munții Munții Căpățânii și Munții Parângului. În dreapta porții o frumoasă troiță din lemn sculptat amintește de eroii și martirii României.

hfghfh

Din istoricul Mănăstirii Polovragi aflăm câteva date legate de vechimea Mănăstirii. Astfel aflăm că în jurul anului 1505, ctitorii Radu Comisul și Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona sunt mentionași într-un hrisov emis la data de 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr.

nznzn

În anul 1629, în timpul domnitorului Alexandru Ilieș, mănăstirea intra în posesia jupânului Paraianu Milescu, ban al Craiovei. Timp de un secol și jumătate, documentele nu mai pomenesc nimic despre această mănăstire. În anul 1643 Danciu Paraianu construiește biserica actuală, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab. Hrisovul emis la data de 6 iulie 1648 de Matei Basarab constituie prima atestare documentară a bisericii.

dfgdg

În anul 1693, Mănăstirea este răscumparată de domnitorul Constantin Brâncoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului și este făcută metoc al Mănăstirii Hurez. Este restaurată biserica, înălțându-se turla și adăugându-se un pridvor în stil arhitectonic brâncovenesc. Tot atunci a fost zugrăvit interiorul, refăcute chiliile, clopotnița, precum și zidurile de cetate.

rtyyr

In timpul stapanirii austriece asupra Olteniei a fost trecuta in randl manastirilor corespunzatoare fortificatiilor defensive. Generalul Stainville a ales-o drept resedinta, adapostind intre zidurile ei un batalion de osti (1718-1739). Mai tarziu, la 27 aprilie 1802, manastirea a fost pradata de trupele talharesti ale lui Pasvantoglu. Legenda spune ca atunci calugarii au ascuns in apa Oltetului odoarele manastirii.

jj

Biserica manastirii Polovragi cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este zidita in stil bizantin, avand forma trilobata cu abside laterale.  Turla este de forma poligonala, cu firide largi, ornamentate in partea superioara si acoperita cu tabla ca si biserica . Naosul si pronaosul sunt spatioase, avand practic aceeasi marime.

fddhdf

Catapeteasma executata din lemn de tei, reprezinta o adevarata capodopera a vechii sculpturi romanesti, avand o bogata ornamentatie cu impletituri florale. Pridvorul in stil brancovenesc este spatios, deschis, sustinut de opt coloane din piatra.  In pridvor este piatra funerara a surorii ctitorului.

ngfgnzfs

Pictura de traditie bizantina, executata in fresca a fost realizata in timpul lui Constantin Brancoveanu intre 1698-1705 (unele surse indica anii 1703-1712), de primii mesteri iesiti din scoala brancoveneasca de la Hurez ca: Andrei Constantinos, Gheorghe Istrate si Ranite.

cmcmc

In nordul incintei, intr-o alta curte, se afla bolnita ctitorita de Episcopul Clement Lavrentie, 1732-1738. Biserica manastirii Polovragi este inconjurata de chilii, formand o puternica cetate de aparare. In ea se patrunde printr-o poarta masiva deasupra careia se inalta clopotnita.

fghfgh

Manastirea are si o colectie muzeala, ce adaposteste o bogata colectie de icoane pe lemn si sticla, ce provin din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum si depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Sursa informației https://www.crestinortodox.ro/