16 septembrie este a 259-a zi a calendarului gregorian și a 260-a zi în anii bisecți.

Iată selecția noastră de evenimente istorice care s-au întâmplat în ziua de 16 septembrie, în România.

La data de 16 septembrie 1836:, domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Platforma Gloria (sursa informației și a fotografiei https://www.omvpetrom.com/ro/news/gloria-reintoarcere-tarm)

La data de 16 septembrie 1976, a intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

Istoricul platformei Gloria
Platforma Gloria este prima platformă de foraj marin din România. A fost inaugurată în 1976, fiind construită după o licență americană (Offshore Co, SUA). În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România.

În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.
În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est.

Începând din 1998, platforma Gloria s-a aflat pe zăcământul Sinoe, la aproximativ 30 de km de țărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime și a fost folosită ca platformă de producție. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe.

În anul 2019, OMV Petrom a finalizat procesul de aducere la țărm a platformei autoridicătoare Gloria, din zona de producție a Mării Negre în care era amplasată. Platforma Gloria a fost transportată cu succes în Portul Agigea, din Constanța. Este pentru prima dată când o platformă marină este retrasă din producție, în România.

Alte evenimente importante ce au legătură cu data de 14 septembrie

Anca Parghel (16 septembrie 1957 — 5 decembrie 2008) – sursa foto https://revistatango.ro/intalnirea-mea-cu-anca-parghel-215

La data de 16 septembrie 1957 s-a născut, în orașul Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz. De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial: Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillip Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek.

Anca Parghel (16 septembrie 1957 — 5 decembrie 2008) – sursa foto https://www.click.ro/vedete/romanest

În 2008 artista a primit numeroase premii, din care o parte pentru albumul „Zamorena” și single-ul „Brasil” lansat în colaborare cu Fly Project și Tom Boxer. Din premiile primite merită amintite: „Artistul anului 2008” și „Cel mai bun cântec pop-dance” la Premiile Radio România Actualități, „Premiul pentru întreaga activitate” la Romanian Music Awards, „Trofeul aniversar” și „Best Hit” la Romanian Top Hits, precum și alte premii în cadrul „Galei sectorului 6”, „Eroii din Ring” a ziarului Ring, emisiunilor „Duminica în familie”, „Agentul VIP”, „Confidential”, ș.a. De asemenea, Anca Parghel a fost desemnată „Cetățean de onoare al orașului Câmpulung Moldovenesc„, localitatea de origine a artistei.

Silvia Popovici –  

La data de 16 septembrie 1993, a trecut în neființă Silvia Popovici, actriță română de teatru și film.

Consacrarea definitivă în cinematograful românesc a venit o dată cu debutul regizoarei Malvina Urșianu, care în 1967 o alege să interpreteze rolul titular din filmul Gioconda fără surâs (1967). Silvia Popovici va rămâne multă vreme fidelă regizoarei, cu care va realiza și Serata (1971), Trecătoarele iubiri (1974), Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1979).

O popularitate deosebită în rândul românilor a obținut cu rolul Oana din serialul TV Mușatinii, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

Informații și fotografii wikipedia.org, https://www.click.ro/vedete/romanest, https://revistatango.ro/intalnirea-mea-cu-anca-parghel-215, https://www.omvpetrom.com/ro/news/gloria-reintoarcere-tarm)